Läs senare

Yttrandefrihet har ingen åldersgräns

av Gertrud Svensén
10 Feb 2017
10 Feb 2017

Tänk dig en tidning för gymnasielärare som inte innehåller en enda intervju med en lärare. Det går väl inte. Nej, egentligen inte så klart. Men just det är vad du håller i handen. Denna gång låter vi nämligen bara unga människor komma till tals. Inte för att vi har tröttnat på er lärare, utan för att ge plats åt en grupp som syns alldeles för sällan i medierna.

Svenska journalistförbundet och föreningen Ung media Sverige räknade under två månader 2015 hur ofta unga under 25 år får komma till tals i nyhetsmedier. Resultatet var häpnadsväckande uselt: Av de 4 614 pappers- och webbartiklar som undersöktes innehöll bara 4,4 procent unga röster.

Varför? kan man undra. Det kan ju inte bero på att medierna inte bevakar frågor som berör unga (tänk skola, sjukvård, arbetsmarknad, klimat, asylpolitik). Det kan ju inte heller bero på att unga inte har något vettigt att säga (läs vilket nummer som helst av Kamratposten).

Unga har rätt till yttrandefrihet, precis som vuxna. Den som aldrig får se sina egna frågor och tankar belysta i nyhetsflödet kommer inte att känna sig delaktig i samhället. Den som inte hittar sina jämnåriga i tidningar och etermedier kommer att mista tron på att den kan påverka vad som sker i omgivningen.

Iris Arlert, Asif Khalily, William Woxblom och Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez är bara några av alla de unga som i det här numret av Tidningen Gymnasiet visar att det går att göra skillnad. Låt gärna dina elever läsa!

ur Lärarförbundets Magasin