Läs senare

Vittnar om utsattheten

BöckerMånga unga transpersoner möts av kränkningar i skolan. Vissa tänker på självmord. En ny bok handlar om vad lärare kan göra.

28 okt 2016

Foto: Rikkard HäggbomNär jag började gymnasiet mötte jag en annan transperson. Hans liv verkade ganska bra. ”Det går att göra det här”, tänkte jag.

Orden är 17-åriga Luces som intervjuas i boken I mitt namn av författaren och musikern Moa-Lina Olbers Croall. Luce är transperson och har en könsidentitet som inte stämmer med det juridiska kön han fick vid födseln.

För Luce och andra i samma situation innebär det ofta problem. Var tredje transperson har tänkt på att ta livet av sig. Hälften har varit med om kränkningar det senaste kvartalet, visar siffror från Folkhälsomyndigheten.

– Hade det gällt andra än transpersoner hade det ansetts som väldigt alarmerande siffror, säger Moa-Lina Olbers Croall.

De flesta som medverkar i boken hörde av sig självmant och är stolta över vilka de är. Men många vittnar om en skolvardag fylld av ångest. Ångest för att läraren ska använda fel pronomen eller för trakasserier från andra elever. Ångest för att inte kunna välja en toalett eller ett omklädningsrum som känns bekvämt. Det är historier om att inte känna sig bekväm med att vara kille, tjej, både och eller varken eller.

Men det finns hopp. Efter bokens lansering har författaren märkt ett intresse hos lärare för att göra mer. Det finns också en handledning med övningar för kollegiet och klassrummet. Det första läraren bör göra är att öppna sinnet.

– Hbtq-frågor blir ofta åsiktsfrågor. Vad man tycker om ordet hen i stället för att förstå att detta handlar om en mänsklig rättighet, säger Moa-Lina Olbers Croall.

Förutom att engagera sig för könsneutrala omklädningsrum och toaletter bör lärare tänka på bemötandet av transpersoner, förklarar Moa-Lina Olbers Croall. Att använda rätt namn eller pronomen. Oavsett om det är ändrat av Skatteverket eller inte.

– Det är att osynliggöra en hel persons identitet att strunta i det. Och det är sådant som i förlängningen kan leda till självmordstankar och i värsta fall självmord.

ur Lärarförbundets Magasin