Vinnaren

AktuelltLisa Jonsson har gjort succé på Youtube som Misslisibell. Men skolan har varit en mardröm med mobbning och näthat, något hon skriver om i sin nya bok.

av Björn Andersson
14 Sep 2018
Foto: Ola Kjelbye

När Lisa Jonsson gick sista året i grundskolan fick det vara nog. Hon bröt ihop efter en lång tid av utfrysning, näthat och mobbning. Hon hade klarat kunskapskraven och hennes mamma sa till rektorn att nu går det inte längre. Rektorn gav förslaget att sluta tidigare. Lisa Jonsson tömde skåpet och åkte hem. I dag är hon 17 år och skulle ha kunnat börja tvåan i gymnasiet. Men sedan den där dagen i april 2017 har hon inte satt sin fot i en skola.
– Gymnasiet är inte att tänka på. Jag får fortfarande ångest bara jag åker förbi en skolbyggnad, säger Lisa Jonsson.

Jag har blivit en starkare person.

Du har skrivit om dina erfarenheter i en ny bok. Vad är syftet med den?
– Jag vill berätta om mobbningen för att kunna hjälpa andra. Jag vill också att vuxna ska få upp ögonen för olika typer av mobbning som finns när alla är uppkopplade på internet. Att skriva boken var också ett sätt att bearbeta mina känslor.

Titeln på boken är Ni vann aldrig, varför?
– Jag ville ha en titel som var tydlig och som hade lite power. Oavsett hur mycket mobbarna hängde ut mig på nätet eller frös ut mig så är jag fortfarande här. Jag har blivit en starkare person och jag har fortfarande mina kanaler på nätet.

Lisa Jonsson

Ålder: 17 år.
Bor: Utanför Göteborg.
Gör: Driver Youtubekanalen Misslisibell, som hon startade redan som tioåring. Den blev snabbt en succé och har nu drygt 400 000 följare. Finns också på Instagram med 500 000 följare.
Aktuell: Med boken Ni vann aldrig (Forum) som hon har skrivit tillsammans med Pernilla Karlsson.

Hur ska en lärare agera när en elev utsätts?
– En vuxen ska aldrig ifrågasätta den mobbades upplevelser eller berättelser eller överlåta till barnen att lösa situationen. Den förståelsen fick inte jag alla gånger.

Du skriver att folk alltid haft svårt för dig. Vad kan det bero på?
– Vissa blir utsatta, men det behöver inte finnas något bakom det. När jag skaffade Youtube så fanns det något att störa sig på för att det gick bra för mig. Så avundsjuka har kunnat spela in på senare år.

Din mamma skriver i boken att skolplikten är ett gissel. Hade du hellre velat ha hemundervisning?
– När skolan inte lyckades lösa situationen hade det varit bra med undervisning på distans. Då kanske jag hade sluppit må så dåligt med ångest och ätstörningar. När jag fortsatte att gå i skolan så tappade jag lusten helt för utbildning, vilket är synd.

Hur tänker du kring att börja i gymnasiet framöver?
– Det ligger inte nära. Jag klarar inte av att vara ensam i en skol­miljö. Jag vill även fortsätta med mina sociala medier nu när det går så bra. Kanske att jag i framtiden läser in en del ämnen på komvux.