Läs senare

Valrörelse i cyberattackernas tid

av Gertrud Svensén
06 apr 2018
06 apr 2018
Gertrud Svensén, chefredaktör.

En fejkad film på en död tonåring resulterar i ett upplopp med dödlig utgång. Saul Berenson, presidentens rådgivare, har goda skäl att tro att ryska agenter har iscensatt historien i syfte att skapa splittring i den amerikanska väljarkåren.

Samtidigt som nya säsongen av tv-serien Homeland sänds i SVT rullar en verklig historia upp i medierna: den om hur ett personlighetstest på Facebook tros ha spelat en roll i det amerikanska presidentvalet.

Några hundra tusen amerikaner fick betalt för att ladda ner en personlighetstest-app och logga in med sina Facebookkonton. Det gav företaget Cambridge Analytica tillgång till uppgifter från runt 50 miljoner Facebookanvändare. Informationen ska sedan ha använts för att rikta kampanjbudskap till Facebookanvändarna, något som kan ha hjälpt Donald Trump till presidentposten.

Falska nyheter och cyberattacker tros bli en faktor även i den svenska valrörelsen. Säpo varnar i sin senaste årsrapport för att andra stater kan försöka utnyttja valet för att polarisera debatten och undergräva allmänhetens förtroende för det demokratiska systemet.

För lärare gäller det att kunna träna sina elever i en ny form av källkritik, säger Ewa Thorslund, direktör på Statens medieråd, i vår artikel här. Det handlar om att förstå sig på algoritmer och söklogik, och att lära sig att kritiskt granska bilder i nyhetsflödet.

Med det här numret av Tidningen Gymnasiet sparkar vi i gång valrörelsen 2018 i klassrummet. Vi hoppas att du får med dig både tips och nya tankar!

ur Lärarförbundets Magasin