Bryta mönster

”Välj din stil”

Bryta mönsterYrkesläraren Ulrik Nordestgaard utbildar florister och inredare. Killar i klassen är ytterst ovanligt.
– Det är synd men jag försöker att förmedla vilka roliga och breda yrken det är, säger han.

av Björn Andersson
08 feb 2019
”Välj din stil”
Foto: Nicke Johansson

På den senaste gymnasiemässan i Borås kom det många tjejer men bara en kille fram till montern där Ulrik Nordestgaard stod. Han är yrkeslärare på hantverksprogrammets inriktningar florist och inredning. Utbildningar där killar är sällsynta.

Ulrik Nordestgaards första lärarjobb var en termin på en vuxenutbildning utanför Varberg. Där var det enbart kvinnor på floristkurserna. Efter det arbetade han i sex år på JB-gymnasiet i Halmstad. Under den perioden var det bara en kille som gick floristutbildningen. Sedan hösten 2013 arbetar han på Almåsgymnasiet i Borås, där är det nu två killar i de tre årskurserna. För tillfället finns ingen klass som valt inriktningen för inredningsstylister men till nästa år verkar det kunna bli en grupp.

– Det är tyvärr så det brukar se ut. Synd, eftersom man kan ha så roligt i yrken som florist och inredare. jag hoppas kunna förmedla det och bli lite av en förebild för killar, säger Ulrik Nordestgaard.

Han försöker att påverka ungdomar att söka utbildningarna genom att lyfta fram bredden i yrkena.

– På mässor och i andra sammanhang talar jag mycket om att man kan få många olika uppdrag efter våra utbildningar. Man kan till exempel vidareutbilda sig inom ljussättning som inredare.

Ulrik Nordestgaard tror att trycket från kompisar har stor betydelse när ungdomar väljer gymnasieprogram.

– Gemenskapen betyder mycket i den här åldern. Det är en stor grej att inte längre kunna träffa sina vänner som man har umgåtts med i flera år.

På tv och i tidningar syns ibland män som talar om inredning och trender. Men Ulrik Nordestgaard har ingen större förhoppning om att det ska locka fler killar att söka utbildningarna inom området.

– De män som syns i media kanske inte är sådana som unga killar vill bli, de kan vara lite udda. Men jag hoppas och tror att fler killar kommer att söka våra utbildningar på sikt. Inredning blir mer och mer populärt.

Ulrik Nordestgaard har aldrig fått nedlåtande kommentarer för sitt yrkesval.

– Jag kanske umgås med rätt personer, säger han.

Nu undervisar han i formgivning och utställningsdesign, design och entreprenörskap på floristutbildningen. Det är han och fyra kvinnliga kollegor som undervisar i karaktärsämnena på programmet.

– För tillfället har jag inte floristämnen då vi har andra lärare med den inriktningen. Vi har också haft svagt söktryck men nu börjar det vända.

Hans intresse för floristyrket och inredning kom till lite av en slump. Han gick trädgårdslinjen i gymnasiet utanför Varberg i början av 1990-talet. På elevhemmet bodde mest blivande florister.

– Under mina raster gick jag ofta och tittade på vad de gjorde med olika blomsteruppsättningar. Det verkade så roligt.

Efter studenten sökte han sig till floristbranschen. Han utbildade sig och tog gesällbrev 1996. Efter 14 år som florist valde han att sadla om till yrkeslärare.

– Det berodde bland annat på att jag blev allergisk. Färsk cypress och brudslöja fick mig att nysa konstant. Jag tänkte att lärare kan man ju bli, då väljer man själv vilka blommor man köper in och står inte 40 timmar i veckan bland blommorna.

Ulrik Nordestgaard ångrar inte sitt yrkesval.

– Jag har fått vara med om mycket roligt i skolan och vid sidan av lärarjobbet med kopplingar till branschen, som att göra blomsteruppsättningar till prinsbröllopet och kungens 70-årsdag. Jag älskar blommor och att göra det fint hemma med inredning.

En tumregel för inredning är att välja en stil och inte en trend som alltid blir kortlivad, säger han.
Trots det stora intresset för inredning så är det inte alltid som Ulrik Nordestgaard får sista ordet i
sitt hem.

– Jag är gift med en designingenjör så hon är också ganska petig.

Alla artiklar i temat Bryta mönster (6)

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com