Läs senare

Ungdomsskildraren

AktuelltTheresa Traore Dahlberg är regissören bakom Ouaga girls, en dokumentär om unga kvinnor som utbildar sig till bilmekaniker i Burkina Faso.

av Björn Andersson
27 Okt 2017
27 Okt 2017
Foto: Patricia Reyes

Hur tror du att Ouaga girls skulle kunna användas i undervisningen i gymnasiet?
– Den tar upp existentiella frågor, den fria viljan och förväntningar som man har på sig som kvinna. Vilka som förväntas utbilda sig och till vilka yrken. Det är frågor som i högsta grad berör ungdomar. Filmen ger också en inblick i en värld som man kanske inte har så mycket material från.

Kan du berätta lite om flickorna i filmen?
– De har av olika anledningar, till exempel graviditet och fattigdom, hoppat av den vanliga skolan, så utbildningen till bilmekaniker på en flickskola blir en andra chans. De blir pionjärer på ett sätt som de inte valt själva i att bryta traditioner och könsmönster. Filmen visar också deras liv med familjer, pojkvänner och nöjen i Ouagadougou som är huvudstaden i Burkina Faso. I vissa situationer är de känsliga och i andra tuffa.

Du följde flickorna under fyra år. Vet du hur det har gått för dem nu?
– Fyra av de åtta tjejerna jobbar med bilar, en har valt en annan bana och tre har fått bebisar.

Utbildningen till bilmekaniker blir en andra chans.

Du har själv delat din uppväxt mellan Öland och Burkina Faso. Hur har det varit?
– Jag trivs bra på båda ställena. Det är mycket mopeder i Burkina. Som ung var det skolstress, biokvällar och det var där jag blev kär för första gången. Det har varit lugnt och inga stora konflikter i landet när jag bott där.

I höst får vi se The Ambassadors wife på SVT. Vad är det för film?
– Jag har filmat den franska ambassadörsfrun i Burkina Faso under tre dagar och gjort en kort konstfilm. Det är en subtil film som tar upp olika maktrelationer.

Vad händer nu med Ouaga girls?
– Den kommer att gå på bio i Frankrike, Ryssland, Belgien, Holland, Sydafrika och England och har visats världen över på filmfestivaler. Det känns stort och roligt.

Theresa Traore Dahlberg

Ålder: 34 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Filmregissör, konstnär och lärare på Gerleborgsskolans konstutbildning.

Aktuell: Med filmen Ouaga girls, som distribueras av Folkets Bio. På Svenska filminstitutets hemsida finns en lärarhandledning till filmen.

ur Lärarförbundets Magasin