Ungdomarnas favoriter på nätet

UppkopplatVad gör eleverna när de sitter med näsan i mobilen? Vi guidar dig till deras favoriter just nu – och till tjänsterna som har svalnat.

11 dec 2019
Illustration: Jens Magnusson

Det är inte lätt att hålla koll på vad som händer i teknikvärlden. Ungdomar fångar upp nya trender tidigare än andra, och många av de appar som eleverna använder dagligen är okända för deras lärare.

Här är fem av de populäraste tjänsterna bland svenska ungdomar just nu och så här används de.

Populär bilddelning

Namn: Instagram
Plattform: Android, IOS, webbläsaren
Populär bland: Äldre tonårsflickor

Medan Facebook dominerar bland de äldre föredrar ungdomarna Instagram. Starkast ställning har ”Insta” bland flickor i övre tonåren, där över 90 procent har den som favorit.

Topplistan

Gymnasieeleverna väljer Instagram

1. Instagram
  2. Snapchat
  3. Facebook
  4. Twitter
  5. Youtube

Listan visar de populäraste sociala medierna i åldersgruppen 17-18 år enligt rapporten Ungar & medier 2019 (statensmedierad.se)

På Instagram lägger man upp foton eller filmer som kompisarna kan kommentera, och det går även att sända live. Många följer även kändisar och företag här. Sedan 2012 ägs Instagram av Facebook, så tjänsterna är egentligen inte konkurrenter.

Självförstörande bilder

Namn: Snapchat
Plattform: Android, IOS
Populär bland: Unga tonåringar

Snapchat är en jätte bland Sveriges unga. När 13–16-åringarna ska peka ut sina favorittjänster svarar nio av tio Snapchat.

Det speciella med tjänsten är att meddelandena är ”självförstörande”. Den som tar emot en bild har runt tio sekunder på sig att titta, sedan är den borta. Pinsamma bilder sparas med andra ord inte på mottagarens telefon.

I likhet med andra tjänster kan bilderna kompletteras med bildtexter, emojis och liknande utsmyckningar.

Monsterjakt tillsammans

Namn: Fortnite
Plattform: Android, IOS, Windows, Mac, spelkonsoler
Populär bland: Pojkar i alla åldrar

Unga gillar spel, men vilka favoriterna är styrs av kön och ålder. De yngsta väljer Minecraft, som är ett spel där man bygger saker. Äldre flickor gillar simulatorspelet The Sims, medan pojkarna föredrar fotbollsspelet Fifa.

Det bredaste spelet är dock Fortnite, där man slåss mot monster. Det som många gillar är möjligheten att spela tillsammans med andra online.

Kolla när andra spelar

Namn: Twitch
Plattform: Android, IOS, Windows, Mac, spelkonsoler
Populär bland: Tonårspojkar

Att kolla när andra spelar är populärt bland de unga. Svensken Felix ”Pewdiepie” Kjellberg blev som bekant världskändis för sina videoklipp där han spelade spel.

Youtube är förstås en viktig kanal för att titta, men det finns även en populär tjänst som är skräddarsydd för just spelvideo. Den heter Twitch och används också för att sända live från e-sportsevenemang.

Tjänsterna du kan glömma

• Nästan alla tjänster som var hajpade för tio år sedan har nu försvunnit. Lunarstorm, Second Life, Skunk och Hamsterpaj är några av jättarna som du kan glömma.
  • Facebook har en svag ställning bland de unga, men tjänsten är inte död. För hälften av alla 17–18-åringar är Facebook ett av de tre viktigaste sociala medierna.
  • Den populära chattappen Kik har tappat sin attraktionskraft bland ungdomarna, och i september blev det offentligt att den läggs ned.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com