Läs senare

Tryckaren som älskar tomma böcker

Jag ♥ ämnetPå dagarna lär hon ut tryckkonsten och på kvällarna binder hon skrivböcker. Passionen för papper är en röd tråd i Susanne Ranungers liv.

av Per Hagström
15 Sep 2017
15 Sep 2017
Foto: Ola Håkansson

Obestruket, lite strävt och naturfärgat. Susanne Ranunger får något drömskt i rösten när hon talar om det perfekta pappret för en skrivbok.
– Scandia 2000 smooth natur 115 gram. Mmmm … Det är en favorit.

Snygga skrivböcker har länge varit en last för henne och när jobbet bekostade en fortbildning i bokbinderi eskalerade intresset.
– Jag insåg att jag kunde göra egna och det har blivit ett hundratal sedan dess. Jag ger bort många eller säljer dem för en usel timpenning, skrattar hon.

Susanne Ranunger bor och arbetar i värmländska Sunne. Hon beskriver orten som navet för den svenska flexografibranschen. Flexografi är en tryckmetod som används för att trycka på förpackningar, till exempel mjölkpaket. Hon lär ut tekniken till sina elever på industritekniska programmet på Sunne gymnasie­skola/Broby. Där är hon lärare på inriktningen mot grafisk produktion.

Modern grafisk produktion handlar mycket om att använda datorer för att styra avancerade maskiner. Men när Susanne Ranunger stämplar ut från jobbet återvänder hon till rötterna.
– Jag har annekterat en möblerbar hall på övervåningen i vårt hus. Där har jag mina tyger, en symaskin, papper och allt annat material jag behöver.

Det är där hon skär, syr, viker och klistrar ihop sina skrivböcker så som bokbindare har gjort i århundraden.
– Det är en slags rehabilitering för mig. Lärarjobbet är så socialt. När jag kommer hem behöver jag jobba med händerna och använda en annan del av hjärnan.

Hon har gjort ett par historiska bokband à la medeltiden med skinnklädda träpärmar. Och så har hon bundit in några texter skrivna av en författarkompis. Men hon återvänder alltid till sin strävan mot den perfekta skrivboken.
– En bra skrivbok ska vara bunden så att den är lätt att lägga upp. Man ska inte behöva trycka på den, poängterar hon.

Måste hon välja så föredrar hon skinnomslag framför tyg eftersom det tål smuts bättre. Linjerat eller olinjerat papper är en annan fråga att ta ställning till.
– Jag har en idé om att blanda linjerat och olinjerat i nästa skrivbok. Ibland vill du kanske göra en ritning och då stör linjerna.

En annan sak som stör Susanne Ranunger är att se kvalitetspapper skändas av en undermålig penna.
– Usch ja, dåliga reklampennor vet du, det blir jag bara tokig på. Det ska vara flytande bläck, gärna svart.

Alla artiklar i temat Ämnet närmast hjärtat (8)

ur Lärarförbundets Magasin