Läs senare

Toppen tjänar det dubbla

av Björn Andersson
11 dec 2019
11 dec 2019
Björn Andersson, redaktör.

”Hur mycket tjänar du?” Det är inte en fråga man inleder med på festen. ”Vad jobbar du med?”, brukar däremot komma tidigt. Svaret på frågan tror man ger en bild av vem personen är i vidare bemärkelse och en uppfattning om lönen.

Vad gäller lärare kan det dock vara svårt att gissa vad lönekuvertet innehåller. Det visar vår granskning av förstelärarreformen. Skillnaderna är avsevärda mellan förstelärare i toppen och botten. Några tjänar över 60 000 kronor i månaden medan andra tjänar hälften så mycket.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand anser att den skeva lönestrukturen är ett stort problem. Lärare som fått statliga lärarlyft tjänar bra, medan många som har fler år i yrket och mer erfarenhet tjänar mindre. Det är extremt bekymmersamt, säger hon.

Skillnaderna är också stora mellan olika kommuner. Samtidigt har förstelärarreformen pressat upp löneläget generellt för alla lärare. Men det finns också sådant som skaver. De som blir utan statliga lönelyft kan förlora tilliten till sig själva och till ledningen, säger forskaren Mats Danell.

I porträttet möter vi Sara Mohammad. Hon har upplevt det våld som hedersförtryckta kvinnor kan utsättas för. Hon anser att samhället sviker dem, gång på gång. Både politiker och skola. Avskräckande exempel är det enda som fungerar för att omvärlden ska förstå allvaret. Det handlar om liv och död, om tvångsäktenskap och dagligt förtryck.

I nästa års första nummer tar vi upp frågan om avhopp i gymnasiet. Hur ska vi göra för att fler elever ska lyckas och nå examen? Kom gärna med tips om hur du arbetar med de här frågorna på din skola.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com