Tio användbara gratisprogram

UppkopplatDu behöver inte betala dyrt för program till din dator. Det finns många alternativ som inte kostar en krona.
Här är tio program som passar både i och utanför klassrummet.

Illustration: Saga Bergebo

Molntjänster och mobilappar. De senaste åren har det mesta i teknikvärlden handlat om det här. Traditionella datorprogram, som man installerar på sin pc eller Mac-dator, har känts lite gammaldags. Men det finns trots allt tydliga fördelar med datorprogram. De är som regel snabbare och mer kraftfulla än molntjänster och appar – och de fungerar även utan internetuppkoppling.

Tyvärr är många program relativt dyra, men det finns gott om utmanare som inte kostar en krona. Här är tio bra gratisprogram för dig som gymnasielärare. Alla finns för både Windows 10 och Mac om inte annat anges.

Tänk dock på att kontrollera med din arbetsgivare innan du installerar något på din jobbdator eftersom det ofta finns regler för vilka verktyg man får använda i jobbet.

1 Fri utmanare

Libreoffice Ett Office-paket samlar de viktigaste nyttoprogram som de flesta behöver. Det mest kända är Microsoft Office och består av program för ordbehandling (Word), kalkylblad (Excel) och presentation (Powerpoint).

Vill du slippa betala finns gratisalternativet Libreoffice. Det innehåller samma verktyg som Microsoft Office – och du kan till och med öppna och spara filer i samma format. Libreoffice- och Microsoft Office-användare kan med andra ord jobba med samma filer. Libreoffice finns på svenska och med svensk rättstavning, men det har ett något mindre modernt utseende än Microsoft Office.

www.libreoffice.org

2 Proffsigare bilder

Gimp Alla datorer har inbyggda program för att redigera bilder, men dessa är ganska grundläggande. För mer avancerad bildbehandling kan du välja gratisprogrammet Gimp.

Gimp gör med andra ord samma sak som det betydligt mer kända programmet Photoshop, även om det är lite krångligare att använda.

www.gimp.org

3 Skapa egna läroböcker

Ibooks Author Är du trött på dina läroböcker? Du kan skapa egna med Ibooks Author, som tyvärr bara finns för Mac.

Tanken är att du ska göra digitala böcker som inte bara innehåller text och bilder utan även interaktiva moment som video och 3d-objekt.

Det färdiga resultatet sprider du via Ibooks, som är Apples tjänst för e-böcker. Den finns även för Iphone och Ipad.

www.apple.com/se/ibooks-author

4 Läs e-böcker i datorn

Adobe Digital Editions Intresset för e-böcker växer och för dig som har många böcker är programmet Adobe Digital Editions ett bra val. Det låter dig inte bara läsa dina e-böcker utan även skapa ett eget e-boksbibliotek.

Har du en läsplatta som Adlibris Letto kan du använda programmet för att föra över böcker hit – och Adobe Digital Editions är också ett måste om du ska låna gratis e-böcker på biblioteket.

www.adobe.com/se/solutions/ebook/digital-editions.html

5 Spela alla videoformat

VLC Media Player Oavsett om du vill visa videoklipp i klassrummet eller titta på film hemma så behöver du ett videovisarprogram. Det som ingår i datorn kan bara spela upp filer i vissa videoformat, och ett bättre alternativ är VLC Media Player. Det spelar upp nästan alla sorters videofiler utan krångel – och det klarar även dvd-filmer. För Youtube, Vimeo och liknande tjänster krävs inget speciellt program, eftersom de använder datorns webbläsare.

www.videolan.org

6 Chatt med världen

Skype Somliga använder det för videomöten med kollegorna. Andra låter eleverna kommunicera med skolor i hela världen. Ja, du som gymnasielärare kan använda programmet Skype till fler saker än att bara ringa gratis röstsamtal till hela världen. För att använda Skype krävs att du har eller skaffar ett Skype- eller Microsoft-konto.

www.skype.com

7 Skydd mot virus

Avira Free Security Suite Har du en jobbdator ansvarar arbetsgivaren för att den är skyddad mot virus, men för din privata dator är det ditt eget ansvar. Chromebook och Mac-datorer är bra skyddade redan från början, men kör du Windows kan det vara klokt att skaffa ett säkerhetspaket. Avira är ett populärt gratisalternativ. Till skillnad från många konkurrenter innehåller det inte bara virusskydd utan även en rad andra säkerhetsverktyg

www.avira.com

8 Mer än anteckningar

Onenote Microsoft Onenote är ett anteckningsprogram där man inte bara kan skriva text utan även spara bilder, ljud, videoklipp, länkar och handskrift. Programmet kan dessutom användas för att organisera stora mängder material. Många studenter använder Onenote när de skriver uppsats och det är även ett bra verktyg för att förbereda lektioner.

Förutom datorversionen finns Onenote även som mobilapp och molntjänst.

www.onenote.com/download

9 Snyggare prov

Scribus Det går att göra snygg formgivning med ett ordbehandlingsprogram, men vill du göra något mer avancerat krävs ett layoutprogram.

Scribus är det bästa gratisalternativet oavsett om det handlar om att göra snyggare övningsuppgifter, prov eller skoltidningar. Precis som andra liknande program är Scribus tyvärr lite krångligt att komma i gång med.

www.scribus.net

10 Spara artiklar

Pocket Ibland hinner vi inte läsa nätartiklar på direkten, men med Pocket går det enkelt att spara dem till senare.

Pocket är ett tilläggsprogram som du installerar i datorns webbläsare. Det ger dig en extraknapp uppe till höger och du klickar på den när du ser en intressant artikel. Artikeln sparas i Pockets molntjänst, och du kan läsa den när du vill. Pocket finns för alla enheter. Du kan med andra ord spara och läsa artiklarna via såväl dator som mobil och surfplatta.

www.getpocket.com