Ingår i temat
Elevmakt
Läs senare

Tillsammans för trygga korridorer

Alla har rätt att slippa förolämpningar, hot och tafsande. Föreningen Systerskapet vill skapa trygghet i korridorerna på S:t Eskils gymnasium.

Bättre stämning. Ida Hansen och Linda Klingstedt konfronterar dem som inte visar respekt för andra elever. Det har gett resultat. Nu vågar tjejer gå i korridorer som förut ansågs osäkra. Foto: Lotta Silfverbrand

”Varför spricker inte spegeln när du kollar i den? Du är ju så jävla ful.”

När Ida Hansen och Linda Klingstedt hörde den kommentaren från en manlig elev till en kvinnlig på sin skola bestämde de sig för att starta föreningen Systerskapet.

– Vi blev så chockade att vi inte visste hur vi skulle agera. Att vi inte backade upp henne och sa ifrån kändes inte alls bra efteråt, säger Ida Hansen.

De vägrar flytta på sig och häver ur sig saker som att man är dum och fet.

Idén om Systerskapet, som är ett utskott till skolans elevråd, började ta form för ungefär ett år sedan. Ida Hansen och Linda Klingstedt gick första året på samhällsvetenskapliga programmet med inrikning säkerhet och insåg att de hade ett gemensamt intresse för jämställdhetsfrågor.

De berättar om stökiga killar som gör vissa korridorer på skolan otrygga för tjejer att vistas i.

Detta är Systerskapet

  • En politiskt obunden förening och ett utskott av elevrådet på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.
  • Startades på initiativ av Ida Hansen och Linda Klingstedt som båda läser andra året på samhällsvetenskapsprogrammet med säkerhetsprofil.
  • Arbetar för bättre jämställdhet i skolan och på fritiden, genom att finnas till, stötta och stärka tjejers självkänsla och självförtroende samt genom att diskutera uppkomna problem ur ett jämställdhetsperspektiv.
  • Bloggar på nouw.com/systerskapet

– De vägrar flytta på sig och häver ur sig saker som att man är dum och fet, spinkig och platt eller att man ser ut som en hora. Och många tjejer törs inte säga ifrån. I stället skrattar de och låtsas att de inte tar kränkningarna på allvar. Men det gör man. Man mår dåligt av det och känner obehag, ibland lång tid efteråt, säger Ida Hansen som har egna erfarenheter av det slaget.

– När jag gick i högstadiet blev jag tafsad på av en kille i min klass. Det var jätteobehagligt men jag sa inget, försökte bara glömma bort det. Vilket inte gick speciellt bra. Jag tänker ju på det fortfarande, säger hon.

Tjejerna kontaktade skolledningen med sin idé. Rektorn var positiv, liksom lärarna.

– Vi har fått jättebra respons. Det händer till och med att lärarna kommer till oss för att diskutera problem. Hittills har det handlat om att även vissa lärare känner obehag i korridorerna, säger Ida Hansen.

Målet är att ha ett par möten i månaden där de diskuterar aktuella problem som uppstått på skolan ur ett jämställdhetsperspektiv.

Jacob Gurey. Foto: Lotta Silfverbrand

– Vi ställer oss frågor om varför det hände och vad vi kan göra åt det. Och det känns som att vi är på rätt spår, säger Linda Klingstedt.

Antalet medlemmar i gruppen är ännu så länge tre. Utöver Linda Klingstedt och Ida Hansen, som delar på ordförandeposten, har Jacob Gurey nyligen tillkommit.

– Det här är ett jättebra initiativ, säger han. Alla ska självklart ha samma rättigheter, killar som tjejer. Det har varit rätt stökigt på skolan och jag tror att det kan hjälpa att prata om problemen. Och jag tycker att fler killar ska gå med. Såna här problem angår ju oss lika mycket. Och ju fler synpunkter från olika håll, desto bättre diskussioner som kan leda till bra lösningar.

Systerskapets kanske viktigaste uppdrag är att stötta och stärka tjejers självkänsla och självförtroende.

– Killarna på skolan är ju egentligen inte farliga. De vill bara skrämmas och visa att det är de som har makten. Har man uppbackning av andra så blir det lättare att säga ifrån, säger Linda Klingstedt.

Och att säga ifrån kan hjälpa. Systerskapets första konkreta utmaning uppenbarade sig för bara några veckor sedan då tjejerna själva blev konfronterade av en grupp killar i korridoren.

– De kom fram till oss och började skrika och gapa om att de kände sig kränkta av att vi startat Systerskapet. Det var riktigt obehagligt eftersom de var sju stycken mot oss två. Och de var riktigt arga, berättar Ida Hansen.

Problemet är att feminism är ett smutskastat ord som ofta används i fel sammanhang.

Hon och Linda Klingstedt bestämde sig för att försöka lösa problemet på plats, med lite stöd av rektorn.

– Vi försökte förklara för de här killarna vad Systerskapet faktiskt arbetar med och att vi inte riktade oss mot dem personligen. Men just då var det svårt att nå fram eftersom de var så upprörda, så vi bestämde oss för att prata med dem en och en i stället, säger Linda Klingstedt.

Ett av dessa möten ägde rum alldeles nyligen, med framgång.

Ida Hansen. Foto: Lotta Silfverbrand

– Det gick förvånansvärt bra. Vi fick möjlighet att försvara Systerskapet och förklara vad vi faktiskt gör och står för, och det gick hem. Stämningen i korridorerna är redan bättre, och vi ser det som en lärorik erfarenhet. Lyckas vi lika bra när vi pratar med de övriga har vi kommit jättelångt.

Det där med vad Systerskapet står för är enligt Ida Hansen och Linda Klingstedt väldigt oklart för många. De ser det därför som sin uppgift att upplysa om vad feminism innebär.

– Problemet är att feminism är ett smutskastat ord som ofta används i fel sammanhang. Många tror att det är förknippat med hat mot män. Och det blir knappast tydligare av att kändisar missbrukar ordet. Zara Larsson, till exempel, som säger sig vara feminist samtidigt som hon skriver på sociala medier att hon älskar manshat. Det missleder ju alla som har henne som förebild, säger Linda Klingstedt som anser att vårt samhälle behöver en rejäl knuff i rätt riktning.

En bra början på det vore att införa feminism som ett obligatoriskt ämne, kanske redan i grundskolan.

Linda Klingstedt. Foto: Lotta Silfverbrand

– Det skulle ge elever en bredare och mer accepterande syn på olikheter, och då inte enbart mellan kvinnor och män. Undervisning i jämställdhet borde också omfatta etniska grupper, homosexuella och funktionshindrade. Att lära barn redan i tidig ålder att acceptera, respektera och ta vara på olikheter skulle förhindra så mycket mobbning och trakasserier i skolan. Ungdomar som tar sig in i arbetslivet skulle också vara bättre förberedda och samhället skulle bli trevligare och säkrare.

Inte minst tycker de att feminism är ett ämne som skulle passa bra in i det program de själva läser. Utöver juridik och kriminologi ingår en hel del säkerhetsrelaterade frågor i undervisningen.

– Vi jobbar på att få lärarna att prata mer om jämställdhetsfrågor, säger Linda Klingstedt.

Hon och Ida Hansen tycker att det råder en machokultur i samhället, som alltför ofta accepteras.

– Att killar beter sig på ett visst sätt är okej, men om en tjej beter sig på samma sätt är det fel. Jag är uppvuxen med att tjejer ska sitta tysta i skolan, vara duktiga, inte säga emot utan bara ”go with the flow”. Medan killar kan bete sig nästan hur som helst, och till och med få uppbackning av lärare som säger att ”killar är ju sådär”, ”han menade säkert inget illa” och så vidare. Det är inte okej, säger Ida Hansen.

Systerskapets tre medlemmar har siktet inställt på att bli ett tiotal. Tillräckligt många för att det ska bli bra diskussioner där alla kan bli hörda.

– Det kommer att gå. Vi vet ju att flera är intresserade. Både killar och tjejer. Det är bara en tidsfråga innan de går med, säger Ida Hansen.

För att göra sig synliga har de skapat en blogg och konton på både Facebook och Instagram.

Just i dag har både Ida Hansen och Linda Kling­stedt kjol på sig, något de börjat klä sig i helt nyligen, tack vare Systerskapet. Tidigare har de undvikit kjol för att slippa obehagliga blickar och nedsättande kommentarer om hur de ser ut.

De ser på varandra och skrattar.

– Det känns bra att våga, och om någon uttrycker något kränkande så säger vi helt enkelt ifrån, säger Linda Klingstedt.

Alla artiklar i temat Elevmakt (8)

ur Lärarförbundets Magasin