Läs senare

Tidstjuvar förstör glädjen

av Björn Andersson
23 okt 2019
23 okt 2019
Björn Andersson, redaktör.

Glädje är ett ord som ligger i topp när lärarna beskriver sitt yrke. Och majoriteten trivs på jobbet. Det visade Lärarförbundet i Medlemsdialogen för ett par år sedan. Ett annat ord som lärarna förknippar sitt jobb med är stress. En ny rapport från Lärarförbundet bekräftar den känslan. En bov i dramat är all dokumentation. En tidstjuv som minskar arbetsglädjen.

Åtta av tio lärare uppger att kraven på dokumentation gör dem stressade. Fyra av tio har övervägt att lämna yrket på grund av den bördan.

I tider av lärarbrist är det viktigt att lärarna får ägna sig åt det som är kärnan i uppdraget. Det som har med undervisning att göra. Ett steg för att avlasta lärarna är att anställa assistenter och heltidsmentorer.

Det finns inte så mycket annat att göra med den lärarbrist vi har, säger forskaren Per Lindqvist i temat Stress på jobbet. När vi känner oss slitna kan träning ge ny energi. Vändningen är inte att gå hem och lägga sig, säger Katarina Lindwall Kock, lärare i idrott och hälsa. Varje vecka leder hon sina kollegor i ett träningspass vid utegymmet nära skolan.

Vår krönikör Mattias Axelsson reflekterar över formuleringen ”brinner för ditt jobb”. Ett önskemål som är vanligt när arbetsgivare söker lärare. Han menar att det är sundare om lärare ser sina jobb som just ett jobb. Som är bra på sina jobb och som orkar göra det de ska. Risken med en kår som brinner är att det slutar med en hög av aska, skriver han i sin krönika.

Lärarnas digitala lärplattformar och annan teknik kan ibland stressa och irritera. Ett mindre tekniskt bekymmer var när jag fick jag choklad i koppen fast jag tryckte på knappen för kaffe (tror jag). Ok, det kan vara bra att bryta sina rutiner – sägs det.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com