Läs senare

Tar klimatfajten med världens ledare

PorträttetXiuhtezcatl Tonatiuh Martinez har blivit frontfigur för en ny generation miljöaktivister. Och han gillar det.
– Unga människor ger mig hopp. Vi har så stora möjligheter att skapa en bättre värld, säger han.

av Martin Röshammar
10 Feb 2017
10 Feb 2017
I lånad kostym. När Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez står på scenen i Södertälje för att ta emot klimatpriset pratar han helt utan manus. Han vet vad han vill, vara med och skapa en annan och bättre framtid. Foto: Rickard L Eriksson

Han vilar en stund, han behöver pusta ut.

Uppmärksamheten kring Xiuhtezcatl Tontatiuh Martinez är på stormvarningsnivå. 16-åringen från Colorado i USA är i Södertälje för att ta emot det nyinstiftade miljöpriset Barnens klimatpris, och det är hektiska dagar med intervjuer, möten och framträdanden. Och fika. De stunderna har blivit hans andningshål under de nästan två veckorna i Sverige.

I en konferenssal längst ner i hotellbyggnaden berättar de andra nominerade ungdomarna från olika delar av världen om sina tankar och sitt arbete för miljön. Med egenskrivna sånger, utförliga bildspel och energiska presentationer ger de alla intrycket av att vara värdiga vinnare. Men det blev inte en sydkoreansk, svensk eller kenyansk pristagare, utan en amerikan som har kampen för miljön och klimatet i blodet.

Det är lätt att känna sig maktlös. Att träffa andra med samma passion ger mig kraft.

Hans mamma startade organisationen Earth Guardians på Hawaii 1992 och själv har ”Tjo-tez-catl” – som förnamnet uttalas – varit aktiv sedan han var sex år. Han har talat inför FN:s generalförsamling på engelska, spanska och nahuatl (det mexikanska indianspråk som hans pappa vuxit upp med) och lyckas, när han dyker upp i foajén, med konststycket att låta som om han säger saker för allra första gången. Han är klädd i rödrutig skjorta, är vältalig, artig, och spritter av energi.

Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez

Foto: Earth Guardians

Ålder: 16 år.

Bor: I Boulder, Colorado.

Gör: Klimatkämpe, hiphopartist och ledare för ungdomsdelen av miljöorganisationen Earth Guardians.

Aktuell: Första mot­tagaren av Barnens klimatpris, som delas ut av Telje energi.

Varje minut är planlagd av arrangörerna, så han hinner inte lyssna på de andra ungdomarna nu.

– Men jag fick hänga med dem i går, det gjorde mig ännu mer inspirerad, att få höra deras idéer. Det är lätt att känna sig både maktlös och hopplös, men att träffa människor som är lika passionerade, det ger kraft och energi, säger Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez.

Han beskrivs ofta som ”aktivist”, men själv är han inte helt förtjust i ordet.

– Att bry sig om kvinnors rättigheter, miljön eller sociala frågor är inte aktivism. Jag vill visa världen att en sextonåring kan göra skillnad. Min generation har möjlighet att hitta lösningar på många av världens problem.

Han pratar lugnt, metodiskt och med stort tålamod. Han verkar inte bry sig om att han får säga samma sak gång på gång. Om hur jorden mår, om utrotningshotade djur, om sjuka hav och vattendrag, om döende skogar.

Hemma i Boulder, Colorado, har han och hans vänner tillsammans med diverse föreningar och miljöorganisationer lyckats få bort bekämpningsmedel från stadens parker, stridit för avgifter på plastpåsar och kämpat mot fracking, företag som spränger fram sprickor i berggrunden för att utvinna olja och gas ur skiffer.

Han är också en av de 21 ungdomar som 2015 stämde Barack Obamas administration för att den misslyckats med att skydda jordens atmosfär. USA:s regering har tillsammans med fossilindustrin försökt bestrida stämningsansökan. Men rättegången kommer att bli av efter beslut i en federal domstol. När nu Donald Trump flyttat in i Vita huset är det han som står åtalad.

Om en stund ska Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez vidare till stadshuset i Södertälje där den stora prisgalan äger rum. Tv-profilen Doreen Månsson ska presentera. Själv skulle jag darra som ett asplöv vid blotta tanken på att prata inför en stor och uppklädd publik. Men Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez ska hålla sitt tacktal utan manus. Han rycker på axlarna och konstaterar att han sällan hetsar upp sig, att han aldrig blir nervös. Han vet vad han vill säga, han vet vad han har för budskap.

– Jag har inte tid att vara nervös, jag har bättre saker för mig.

Mikrofonpoet. Musiken är Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez största passion, genom den kan han berätta om sin syn på livet ur många olika synvinklar. I år hoppas han bli klar med sin debutskiva. Foto: Earth Guardians

Men en politisk karriär ser han inte som trolig. Den världen känner han sig inte hemma i. Beslutsvägarna är för långsamma.

– Det är ett viktigt jobb, men alltför ofta har jag sett duktiga politiker som har blivit blockerade och motarbetade av dåliga politiker som står på storindustrins sida och skyddar privata och kommersiella intressen.

Han skiner upp för en stund och flikar in att Miljöpartiet är en del av den svenska regeringen, och att det är ett exempel på att det ändå går att göra skillnad politiskt när det kommer till de gröna frågorna.

– Spelet om väljarna, taktiken, tar bort väldigt mycket av det som driver mig. Min kraft och min röst ska användas och höras för den lilla människan.

Ett ord han ständigt återvänder till är ”autentisk”. Med det menar han att han aldrig glömmer sitt ursprung.

Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez säger att han bär med sig allt som hänt honom i livet, inte minst är han formad av sin pappas rötter i det mexikanska indianfolket mashika. Han lyfter fram ursprungsbefolkningars sätt att se på världen, vikten av att ta hand om sin närmiljö och han pratar gärna om att allt, varenda blomma, trädgren eller sten, har en själ.

Min röst och min kraft ska användas och höras för den lilla människan.

Dagen efter prisutdelningen ska han flyga till släkten i Mexiko. Det blir första gången han besöker landet på elva år. Han ser drömmande ut när han konstaterar att han ska få lite ledigt, och kommer på att han faktiskt hunnit med att vara ledig även under sin vistelse i Sverige. Han har ju fikat. Mycket.

Väl i Mexiko skriver han på Facebook om sina känslor. Att han glömt hur riktiga tortillas smakar, men att han också glömt hur det är att leva utan rinnande vatten. Han beskriver trasig asfalt, hemlösa hundar, mängder av marknadsstånd och ett potpurri av färger och ljud. Han skriver om smutsiga gator, den korrupta regeringen och det fattiga folket, och att ingen kan ta ifrån dem historierna och kunskaperna som de bär med sig och för vidare till nästa generation.

Verbaliteten och förmågan att berätta går hand i hand med musikaliteten, och hiphopen är en viktig del av det mediala genomslaget för Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez. De senaste två åren har han jobbat med en skiva som handlar om miljörörelsen, klimatet och de män­niskor han omger sig med.

– Musiken är min största passion, jag tror att den får människor att lyssna på ett annat sätt på det jag har att säga. Rappen ger mig möjlighet att nå ut till en mycket större publik. Konst och kultur för folk samman.

Från början var musiken en möjlighet för honom att berätta om sin kamp, men nu skriver han om allt. Även om det han personligen måste offra för kampen.

– Jag tar mig friheten att berätta hur jag ser på livet ur många olika synvinklar. Jag sjunger om att dansa och om kärlek.

På många sätt är Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez den perfekta frontfiguren för miljörörelsen. Han har ingenting emot att stå i centrum och är en länk mellan tradition och modernitet, mellan ursprungsbefolkning och internet. Men det är som hans mamma säger i en film som National Geographic har gjort om honom, att han på sätt och vis offrar sin egen barndom. Skolan är ”en utmaning” för honom. Han är sällan där, på Centennial Middle School, men en dag ska han ta sin examen, det lovar han. Just nu är hela hans liv ett stort äventyr.

– Min familj har aldrig haft mycket pengar så jag har aldrig trott att jag skulle kunna gå på universitetet eller resa. Nu har jag möjligheten att se världen, samtidigt som jag gör det jag älskar. Visst är det en balansgång mellan mitt arbete och att hinna leva, men jag gör mitt bästa.

Sen står han där på scenen i stadshuset i Södertälje. Prydligt klädd i kostym och skjorta. Han säger att det är en stor ära att vara på plats och han tackar alla fantastiska människor utan vars arbete han aldrig skulle ha kommit någonstans i sin eviga kamp för klimatet.

Han lyfter fram de andra nominerade, som han ser som framtida ledare.

– Vi är unga, men vi kommer inte att snällt ställa oss i kö för att få till förändringar. Jag är en av många i en stor rörelse som nu reser sig upp för att skapa hopp och framtidstro.

Lite nervös verkar han, lite torr i munnen är han nog, lite flackande är blicken, men Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez struntar i det. Budskapet övervinner rampfebern.

ur Lärarförbundets Magasin