Tanklös talangjakt på yrkeselever

”Pappa vill att jag ska bli ingenjör. Men jag gillar ju att bygga.”
”Mina föräldrar vill att jag ska bli läkare. Men jag gillar ju att laga mat.”

11 Feb 2016

Här kommer 10 000-kronorsfrågan: Vad har personerna för kön?

Kampanjen dintalang.se ingår i Yrkesutbildningens år 2016 – en satsning som regeringen och arbetsmarknadens parter står bakom. Sammanlagt ska mer än 30 miljoner kronor spenderas för att stärka yrkesprogrammen.

Webbkampanjens startsida domineras av bilder på två ungdomar som berättar vad de tycker om att göra: pojken att bygga, flickan att laga mat. Längre ner på sidan kopplas bilder på flickor till talang för försäljning och marknadsföring och att jobba kreativt. Pojkarna förväntas ha talang för att jobba med bilar, motorer, IT och teknik, och för att bygga och laga.

Initiativet Yrkesutbildningens år är viktigt: andelen elever som väljer yrkesprogram sjunker, samtidigt som arbetsgivare har svårt att hitta kvalificerad arbetskraft.

Men kom igen – kunde inte någon ha tänkt ett litet steg extra? Bekymrat sig en smula över den skeva könsfördelningen på yrkesprogrammen – och kanske till och med reflekterat över om denna kampanj riskerar att förstärka den traditionella synen på vem som passar i vilket yrke?

Det perspektivet borde ingen ha råd att missa, detta Yrkesutbildningens år 2016.