Läs senare

Studievägledaren

På GWilma Holmqvist är en av landets största Youtubers. Nu ska hon inspirera nior att välja program inför gymnasiet.

av Enikö Koch
10 Feb 2017
10 Feb 2017
Foto: Fabian Engström

Varför gjorde du och din bror en video om just gymnasievalet?

– Vår tittargrupp är i den åldern som snart ska börja gymnasiet. Vi hade några tankar och idéer och tyckte att det var roligt att få prata om det.

Hur tänkte du kring ditt eget gymnasieval?

– Jag gick mycket på vad jag tycker om. Jag är väldigt praktiskt lagd och har alltid gillat att måla. Hantverk är en kreativ linje som passar mig.

Hur ska en bra gymnasielärare vara?

– Gärna någon som är driven i sitt jobb. I gymnasiet är man i en sådan ålder att man behöver någon som pushar en … Det är bra med nytänkande lärare som hittar nya sätt att lära ut.

Har eleverna mycket inflytande på din skola?

– Vi har väldigt mycket inflytande. Ett exempel är om vi ska redovisa något, då kan vi välja om vi vill göra det skriftligt eller på annat sätt. Jag väljer oftast podcast, för jag är dubbelt så bra när jag pratar som när jag skriver.

I gymnasiet är man i en sådan ålder att man behöver någon som pushar en.

Tänker du på ditt eget inflytande över andra, som Youtuber?

– Ja, jag har en ung målgrupp. Man måste vara extra noga med vad man visar och säger. Jag pratar inte om alkohol och visar stor respekt för andra. Jag gillar att vara positiv och vill gärna förmedla att tankesättet har stort inflytande på ens liv.

Om du fick förändra något, vad skulle det vara?

– Jag skulle vilja förändra skolsystemet. Omvärlden förändras varje dag, men skolan har sett likadan ut i alla år. Skolan skulle kunna ta flera steg framåt än vad den gör.

Kan du ge något exempel på vad som kan förändras?

– Till exempel känns det här med betyg så hårt – har du bra betyg så har du en framtid, har du inte det kommer det inte att gå så bra för dig. Vi är i skolan för att lära oss, inte för att få reda på vem som är bra och dålig. Skolan borde motivera mer och visa att det ger så mycket att vara där. Man borde anställa lärare som älskar att lära ut och förstår ungdomar.

Wilma Holmqvist

Ålder: 18 år.

Bor: I Trollhättan.

Gör: Går sista året på hantverksprogrammet på Drottning Blankas gymnasieskola. Har 255 000 följare på Youtube. Driver egna Youtube-kanalen Wilmas beauty och en kanal tillsammans med sin bror Emil.

Aktuell: Med videon Gymnasiesnack för Gymnasium.se.

ur Lärarförbundets Magasin