Stjärnskådaren

På GJu mer ljus på jorden, desto svårare att se stjärnorna på natthimlen. Nu hoppas forskaren Urban Eriksson att lärare och elever ska hjälpa honom att mäta ljusföroreningarna.

Foto: Ola Torkelsson

Med Stjärnförsöket vill du att lärare och elever ska titta upp mot himlen och räkna stjärnorna. Varför?

– Avsikten är att skapa en medvetenhet om ljusföroreningar och att det är ett växande problem. De påverkar oss människor negativt, även djur och växter drabbas.

Försöket startade den 1 februari. Hur går det till i praktiken?

– Alla deltagare har ett rör – ungefär som en rulle för hushållspapper – och använder det för att kika åt nio olika håll på himlen och räkna hur många stjärnor man kan se genom röret. Man ser upp till ett tiotal stjärnor beroende på rörets dimensioner och hur mycket ljusföroreningar det är.

Du måste ut, vända blicken uppåt och få ett förstahands­intryck.

Hur ser tidsplanen ut?

– Från 1 februari finns en lärarhandledning och appen Stjärnförsöket för att rapportera resultaten. Samtidigt kan lärarna bjuda in sina elever att vara med i en forsknings­studie som jag och en av mina doktorander kommer att driva om universums storlek och struktur.

Urban Eriksson

Ålder: 50 år.

Yrke: Forskare vid Nationellt resurscentrum för fysik (NRCF), Lunds universitet, och universitetslektor i fysik med inriktning mot astronomididaktik, Högskolan Kristianstad.

Aktuell: Ansvarig forskare i massexperimentet Stjärnförsöket, ett samarbete mellan bland andra Lunds universitet, Nationellt resurscentrum för fysik och Rymdstyrelsen.

Hur är intresset för astronomi bland lärarstudenterna?

– De är otroligt sugna på att lära sig mer om astronomi och astronomididaktik. Och de vet att deras elever kommer att ställa många frågor.

Du arbetade själv tidigare som gymnasielärare. Hur väcker man elevernas intresse för astronomi?

– Det är viktigt att erbjuda upplevelser. Du måste ut, vända blicken uppåt och få ett förstahandsintryck. Min erfarenhet är att de flesta elever tycker att astronomi är spännande.

Vilka stjärnbilder brukar gymnasieelever känna till?

– Under 20 år har jag tagit emot elever på ett planetarium på Högskolan Kristianstad. Jag brukar fråga hur många stjärnbilder de kan peka ut och det brukar landa i två: Karlavagnen och Orion.

Vad har du själv för favoritstjärnbild?

– Jag gillar Delfinen, en liten söt sak som just nu är synlig högt upp på himlen.

Vad hoppas du att Stjärnförsöket ska ge för resultat?

– Jag har högt ställda mål. Vi har skickat en inbjudan till alla skolor i landet och hoppas få observationer från 100 000 elever. Man ska ju sikta mot stjärnorna!