Språkberättaren

På GFörfattaren Sara Lövestam har precis släppt ännu en humoristisk bok om grammatik. Helt unik i sitt slag, enligt henne själv.

11 dec 2019
Foto: Anna-Lena Ahlström

Du har beskrivit din nya bok som en avfälling till dina tidigare, exempelvis storsäljaren Grejen med verb. Berätta!
– Ja, jag skrev ju tre humoristiska böcker vars syfte i stort är att få språknördar över hela landet att fnissa. Det finns några sagor i dem också och när huvudet började svämma över av historier så beslöt jag mig för att skriva en hel bok med sagor som utgångspunkt, som utspelar sig i grammatikens land. En av mina inspirationskällor i det här fallet är Tage Danielssons bok Sagor för barn över 18 år. Jag tycker om att koppla ihop olika saker som inte hänger ihop från början. Den här gången har det varit extra roligt eftersom det här är en helt outforskad genre.

Jag får ofta många frågor om de och dem, och hur man kan tänka för att få det rätt.

Hur jobbar du i dag?
– Jag är språkvetare med bakgrund som sfi-lärare och skriver romaner för både vuxna och barn. I övrigt är jag domare i radiotävlingen Lantzkampen i P1 och har gjort språkprogram för Utbildningsradion.

Vill du bjuda på ett smakprov från boken?
– Absolut: ”Det var en gång ett litet substantiv, som förnöjt meddelade varje främling som det mötte: ”Jag är ett substantiv!” En dag mötte det lilla substantivet en språkpolis. Vid den glada hälsningen höjde språkpolisen bara på ögonbrynet och svarade: ”Nej. ’Jag’ är ett pronomen.”

Kan lärare använda din bok i svenskundervisningen?
– Det tror jag. Jag brukar föreläsa för ungdomar och en gång provade jag en av mina sagor på en gymnasieklass. De tyckte det var roligt eftersom alla har en relation till sagor. Men det är viktigt att börja med att förklara de begrepp som krävs för att förstå sagan, och vara tydlig med att de inte kommer att förstå poängen om de inte lyssnar. På så vis blir sagorna en slags morot.

Hur upplever du den grammatiska kunskapsnivån hos gymnasieelever?
– Väldigt varierande men ofta på en ganska grundläggande nivå. Jag får ofta många frågor om de och dem, och hur man kan tänka för att få det rätt, exempelvis.
– Enligt mig blir grammatik som roligast när man kan upptäcka mönster och jämföra svenskan med andra språks grammatik. Men jag tror att kunskaperna är något högre än när jag gick i skolan, då grammatik ansågs vara ute.

Sara Lövestam

Aktuell: Skrivit boken Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik.
Gör: Författare och språkvetare med bakgrund som lärare.
Bor: Stockholm

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com