Läs senare

Språk som konstverk

TV-serieValar morghulis! Snart blir högvalyriska högaktuellt igen, när sista säsongen av populära Game of thrones startar. Lingvisten David J Peterson har konstruerat språken i tv-serien.

05 apr 2019
Drottning Daenerys Targaryens modersmål är högvalyriska, men hon talar också dothrakiska och Astapori-valyriska.
Foto: HBO

”Valar morghulis! – Valar dohaeris!” – All men must die, all men must serve.

De två hälsningarna på högvalyriska är bland de mest kända replikerna i tv-serien Game of thrones. Mindre känt är kanske att det bakom fraserna ligger ett riktigt språk, med komplett grammatik och ordförråd. Det är lingvisten och den så kallade conlangern David J Peterson som har konstruerat fem kompletta språk speciellt för tv-serien.

Bara tre av språken används dock: högvalyriska, Astapori-valyriska och dothrakiska. David J Peterson verkar inte särskilt upprörd. Han är van vid att skapa språk som inte används. Hittills har han konstruerat runt 50 egna språk. Några av dem används i filmer och tv-serier, andra har han gjort för sitt nöjes skull.

I mitten av april kommer den sista säsongen av Game of thrones. I centrum står Daenerys Targaryen, även kallad Khaleesi och Drakarnas moder. Scenerna utspelar sig mestadels på engelska, men Daenerys rör sig lätt mellan språken. Hennes modersmål är högvalyriskan, men hon talar också dothrakiska och Astapori-valyriska, en variant av högvalyriska, som talas snabbare, låter lite grövre och talas av bland annat de obesudlade slavsoldaterna.
– De båda dialekterna förhåller sig till varandra som spanska till latin, säger David J Peterson.

Valet att använda riktiga språk i tv-serien togs redan från början. Tv-bolaget utlyste en tävling och David J Peterson lämnade in det mest genomarbetade bidraget.
– De gillade nog att det var långt, på 300 sidor, hur det lät och att det matchade kulturen som George RR Martin beskrivit.

Han utgick från de ord på dothrakiska som finns i böckerna. Eftersom där finns så mycket information om dothrakernas kultur, var det lätt att utöka ordförrådet, förklarar han. Det är en brutal stäppkultur, där kvinnor ska lyda och hästen står för styrka och makt.

Valyriskan var knepigare. David J Peterson bestämde att språket skulle ha åtta kasus, men där finns ingen tydlig kultur att utgå från i böckerna.

Konstruerade språk

Conlangs är en förkortning av constructed languages, konstruerade språk.

Läs mer på conlang.org eller på David J Petersons egen hemsida www.artoflanguageinvention.com

Inför inspelningarna får David J Peterson replikerna och översätter dem till respektive språk. Han spelar också in mp3-filer, så att skådespelarna kan öva uttalet och lära sig replikerna utantill. Numera finns också lexikon, så att författaren George RR Martin kan skriva direkt på språken när han skriver nya böcker, men ibland mejlar han David för att ställa språkfrågor.

För den specialintresserade finns också onlinekurser i högvalyriska, med just nu 740 000 aktiva deltagare.

Det är svårt att tro det, men när David J Peterson gick i skolan var han inte alls språkintresserad.
– Inte det minsta. Jag läste spanska för att det var lätt, det kunde jag redan.

Det var först efter några år på universitetet som något hände. Hans mamma tipsade honom om att läsa lingvistik och plötsligt såg han skönheten i språken.

Om man som lärare vill få elever att läsa språk, så råder han att koppla bort argumentet att ett språk ska vara nyttigt och användbart. Om man behöver kunna ett språk så lär man sig det, konstaterar han. Ofta är det något annat som tänder gnistan, som att man gillar anime och vill lära sig japanska eller lyssnar på k-pop och lär sig koreanska.

Satsa i stället på att visa på det vackra i språk.
– Språk är som att läsa en roman, du läser den för att du gillar den. Det är personligt berikande att få syn på olika sätt att beskriva världen.

Ju fler språk man kan, desto mer ser man hur många olika sätt det finns att beskriva verkligheten, betonar han.
– Genom att läsa språk förstår vi vår egen mänsklighet. Se språket som ett konstverk som skapats av miljontals människor.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com