Sparar sig till fri tid

BokSpråkläraren Åsa Axelsson klappade ihop mellan lektionsplaneringar, provrättning och mjölkinköp. För att slippa gå tillbaka till jobbet efter sjukskrivningen minimerade hon familjens utgifter – ett projekt som gav henne en rejäl tankeställare.

08 feb 2019
Genom att sy öglor på 30 gamla kökshanddukar i stället för att köpa nya sparar familjen 900 kronor, räknar Åsa Axelsson ut.
Foto: Alexandra Ellis

”Nej, i kvinnofällan sitter jag nog inte. Jag sitter inte överhuvudtaget. Det har jag inte tid med.” Orden kommer från Åsa Axelsson nya bok Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete, som kom ut i januari. I boken berättar hon om hur hon drabbas av utmattning när hon jobbar som gymnasielärare i Umeå, samtidigt som hon tar hand om fyra barn, hus och hem och sin sjuka mamma. Hon skriver om hur hon vaknar och somnar med huvudvärk och halsbränna, ständigt är på språng och ägnar helger och kvällar åt att rätta läxförhör och storhandla. Och om hur ekonomin knappt går ihop – trots att både hon och hennes man jobbar.

– I boken beskriver jag en vanlig jobbvecka. Jag blir mörkrädd när jag ser det nu. Arbetsbelastningen har ökat sen jag började som gymnasielärare i början av 90-talet. Bara att det har blivit normaliserat att må dåligt hela tiden är vansinnigt, säger Åsa Axelsson.

Stressen över att behöva återvända till ”ekorrhjulet” efter sjukskrivningen får henne att börja räkna på familjens utgifter. Hur mycket behöver de spara för att hon ska kunna vara hemma ett år till? I boken får vi veta att elva liter mjölk i veckan utslaget på ett år motsvarar nästan en halv månadslön för Åsa Axelsson, att indragna frisörbesök för hela familjen ger ytterligare en halv månad och införandet av gröt­luncher hemma en hel månadslön.

Åsa Axelsson trotsar bankernas kalkyler och räknar ut att en barnfamilj kan leva på en lön, lite självförsörjning inkluderat. Så drar ett år med hemkokt sylt, semester hos morfar och lappade kökshanddukar i gång.

– Vi är ingen överklassfamilj och har ofta försökt att ta vara på mat och handla på extrapris. Men nu gick vårt matkonto ner från 130 000 kronor om året till 60 000. Jag blev helt chockad över att vi hade konsumerat så mycket tidigare, säger hon.

Sedan hösten 2017 jobbar Åsa Axelsson 25 procent som språklärare igen. Mer tid vill hon inte lägga på yrket – just nu. Tiden som icke lönearbetande har gett henne insikten om att livet är långt och att det går att prioritera olika saker under olika perioder. Vissa saker är viktigare nu än när hon var nyexaminerad. Kanske vill hon gasa för fullt igen när barnen är stora, och kanske vill hennes man vara ledig framöver när hon jobbar?

– Att jag har en lugn period nu betyder inte att jag ska vara hemma för evigt. Varför har vi jobbat mer än vi behöver? Om man är en familj som känner sig utbränd och inte tycker att någonting är roligt längre så erbjuder jag ett recept mot det i min bok.

Åsa Axelsson är gymnasielärare i engelska och tyska och aktuell med boken Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete.