Ingår i temat
Tema: Status
Läs senare

”Som ingenjör hade jag haft högre status”

Magda Nyström valde bort en karriär som civilingenjör för att bli lärare. Det måste vara roligt att gå till jobbet, poängterar hon.

28 Okt 2016

Foto: David Magnusson

Magda Nyström är utbildad civilingenjör sedan 2009. Hon fortsatte sedan att forska och för ett år sedan doktorerade hon med en avhandling om egenskaper hos olika vätskor.

Men när hon var föräldraledig med sitt andra barn tog tankarna fart om att lämna en karriär inom teknik och forskning för att bli lärare. Ett yrke hon redan som ung tänkt att hon ville satsa på men som avskräckte på grund av negativa skriverier om stress och låg lön.

Magda Nyström menar att hon i vid bemärkelse hade haft högre status om hon satsat vidare som civilingenjör i stället för att välja läraryrket.

– När jag träffar ingenjörskollegor så märker man lite att de får högre status när de presenterar sig som civilingenjör än när jag presenterar mig som lärare. Men jag grubblar inte så mycket över status utan jag har tänkt på att det ska vara roligt att gå till jobbet. Att välja ett yrke som passar mig bäst.

Från januari i år har hon ett vikariat som gymnasielärare, efter att ha läst kompletterande pedagogisk utbildning (kpu). Hon undervisar i matematik, teknik och fysik på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka.

Vad är det som lockar i läraryrket?

– Variationen och att jag får inspirera ungdomar i matematik, fysik och teknik. Ingenjörsyrket innebär många gånger att man jobbar detaljerat med en och samma sak. Jag har ju inte arbetat så länge som lärare men nu känns det bra.

Hur ser du på lönen?

– Jag fick ju höra att som civilingenjör kan man tjäna hur mycket som helst men det kan du inte göra som lärare. Men nu har lärarlönerna rört sig lite så allt fler blir förvånade över att vi ändå har relativt höga löner. Hade det varit ännu större skillnad mellan till exempel ingenjörsyrket och läraryrket så hade jag nog inte bytt.

Vad tycker du ger status som lärare?

– Allmänhetens syn på kunskap och på läraryrket. I Finland har läraren hög status i samhället och då spelar inte löneutvecklingen så stor roll. När det gäller status mellan kollegor har jag nog arbetat för kort tid för att avgöra det. Att ha legitimation och att utses till förstelärare kan nog ge status.

Magda Nyström

Bor: I Lindome.

Bakgrund: Utbildad civilingenjör och doktor.

Arbetar i dag som: Gymnasielärare i matematik, fysik och teknik.

Alla artiklar i temat Tema: Status (8)

ur Lärarförbundets Magasin