10 tips för en bättre Powerpoint-presentation

UppkopplatKänns dina Powerpoint-presentationer tråkiga och oinspirerade? Här är tipsen som hjälper dig att göra dem bättre.

Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars/Agent Molly & Co

För de flesta gymnasielärare är Powerpoint är ett självklart verktyg. Programmet, som ingår i Microsofts Office-paket, gör det enkelt att skapa och visa en presentation.

Känner du att resultatet blir för tråkigt finns det enkla sätt att göra presentationen snyggare och roligare. Vi har samlat tio tips i den senaste versionen av Powerpoint för Windows. Grundprinciperna är dock samma även i andra versioner – och som regel även om du kör ett annat program.

1 Skippa effekterna

Powerpoint innehåller mängder med effekter, och ett vanligt misstag är att man använder alltför många. Vi har alla sett föreläsare som fyllt skärmen med flygande objekt och tredimensionella skuggor …

För många effekter tar bort fokus från innehållet och en enkel presentation är som regel bättre. Du kan exempelvis använda någon av de mallar som visas när du öppnar programmet och trycker på Nytt.

2 Visa inte allt

Ibland vill man inte visa allt innehåll på en bild samtidigt. Har du exempelvis en punktlista kanske du vill visa en punkt åt gången.

Det fixar du genom att markera det block du vill ”dela upp” och klicka på Animeringar. Välj exempelvis Tona så dyker det upp en siffra framför varje rad. Texten visas nu i den ordningen och du bläddrar framåt genom att trycka på Retur.

3 Kolla språket

Att ha stavfel i en presentation är pinsamt – och ganska onödigt. Powerpoint har nämligen en inbyggd stavningskontroll.

Välj bara Granska, Stavning så kollar programmet igenom all text och varnar för fel.

4 Dela presentationen

För att elever ska kunna ta del av din presentation i efterhand kan du dela den. Klicka bara på Dela-knappen uppe till höger och välj att ladda upp den på Onedrive. När du har gjort det kan du skriva in elevernas mejladresser under Bjud in andra – eller välja Hämta en delningslänk och klistra in i valfri tjänst.

Du kan också låta åhörare titta på din presentation live via internet. Det här gör du genom att trycka på Bildspel, Presentera online, Anslut. Nu skapas en länk som du kan skicka till åhörarna på valfritt sätt, och de behöver bara klicka för att titta.

Tänk dock på att kolla med skolledningen innan du använder den här och andra så kallade molnfunktioner.

5 Gör privata anteckningar

Under varje presentationsbild finns fältet Anteckningar, alltså en text som inte visas under själva presentationen.

Ett smart tips är att visa Anteckningar på din egen dator – men inte på projektorduken. Det här gör du genom att välja Bildspel och kryssa i rutan Använd föredragshållarvy. Förutom dina egna anteckningar visas nu även nästa presentationsbild som miniatyr på din skärm.

6 Skapa egna mallar

Vill du ge dina presentationer en enhetlig form kan du skapa en egen mall. Det här gör du genom att välja Vy, Bildbakgrund. Här kan du ändra typsnitt och färger, och du kan lägga in bilder – exempelvis skolans logotyp.

När du är nöjd väljer du Arkiv, Spara som och byter från PowerPoint-presentation till PowerPoint-mall. Din mall visas när du öppnar Powerpoint och väljer Nytt, Personligt. Du kan också dela själva mallfilen med dina kollegor.

7 Magisk knapp släcker skärmen

Vill du pausa själva presentationen och göra något annat under en kort stund?

För att eleverna inte ska fokusera på den senaste presentationsbilden kan du trycka på B på tangentbordet. Din presentation slocknar nu tillfälligt och du aktiverar den igen genom att trycka på valfri tangent.

8 Använd video

Du vet väl att det går att lägga in ett videoklipp i din presentation, så att du slipper växla mellan Powerpoint och ditt videoprogram.

Du gör det genom att välja Infoga Video på min dator. Under Uppspelning väljer du sedan hur den ska spelas upp, exempelvis i helskärm.

9 Hitta gratis bilder

Om du använder bilder och video i dina presentationer är det viktigt att de inte är upphovsrättsskyddade.

Lyckligtvis finns det flera bildbanker med bilder och filmer som är fria att använda, till exempel Pixabay (www.pixabay.com), Pxhere (www.pxhere.com) och Pexels (www.pexels.com).

10 Skaffa presentatör

Vill du slippa gå till datorn varje gång du ska byta bild kan du skaffa en presentatör (eller presenter). Det är en dosa som kopplas till datorn på samma sätt som en trådlös mus. Dosan har ett par knappar för att bläddra framåt och bakåt, så du kan växla bild oavsett var i klassrummet du befinner dig.

En presentatör kostar några hundralappar och säljs i teknikbutikerna.

5 andra alternativ

Microsoft Powerpoint är det mest kända presentationsprogrammet – men det finns fler. Här är fem intressanta alternativ.

• Om du kör Googles molnlösning heter programmet Google Presentationer. Du når det via webbläsaren eller som en app för mobil/surfplatta. www.google.com/slides/about
  • För Apple-användare är Keynote det naturliga valet, och det finns både som Mac-program och som app för Iphone/Ipad. www.apple.com/keynote
  • Libreoffice är en kostnadsfri utmanare till Microsoft Office, och den innehåller presentationsprogrammet Libreoffice Impress. sv.libreoffice.org
  • Ett annat gratisprogram som konkurrerar med Microsoft Office är WPS Office. www.wps.com