Läs senare

Kostnadsfria kurser ska motverka stress hos unga

ReportageBetygshets, sociala medier, obesvarad kärlek eller en taskig frisyr. Det finns mycket som skapar oro i livet för en elev i gymnasiet. För att kunna må bra är det viktigt att inte välja bort det som är roligt, råder Unga forums kuratorer.

av Björn Andersson
05 apr 2019
05 apr 2019
Forum mot stress. Kuratorerna Elsa Stenström och Sofia Hägglund Wallgren försöker få unga att bli bättre på att hantera stress. På väggen hos Unga forum sitter bilder på olika förebilder.
Foto: Anna-Lena Lundqvist

I en mjuk soffa med jeanstyg sitter kuratorerna Elsa Stenström och Sofia Hägglund Wallgren. På väggen bakom dem finns svartvita små foton på Silvana Imam, Zlatan, Pippi Långstrump, Batman, Mia Skäringer, Robyn och andra kända personer.
– De är bra på olika saker och vi pratar med ungdomar om vad de ser upp till hos förebilderna, säger Elsa Stenström.

Hit till Unga forums lokaler i Göteborg kommer elever från gymnasieskolor för att få hjälp med att hantera stress.

Kursen heter Stress-smart och består av sex träffar på 75 minuter med olika teman som stresshantering, avslappning, framtid och hopp.

Totalt har nära 200 gymnasieelever deltagit i kurserna, som erbjuds utan kostnad för skolorna. Ibland är träffarna i Unga forums lokaler och ibland ute på skolorna. Oftast är det elevhälsan som frågar vilka elever som vill delta.
– Det är en utmaning att hitta de ungdomar som behöver det här mest. De som vi vill nå är ibland så stressade att de inte hinner få in en stresskurs, säger Sofia Hägglund Wallgren, också kurator på Unga Forum.

Om vi blir oroliga för någon elev så betonar vi att det är viktigt att få rätt professionellt stöd.

Vid första träffen ges en teoretisk grund om stress, dess ursprung och vad som sker i kroppen vid uppvarvning. En annan övning tar upp att vi har två boxar inom oss. En består av dystra tankar som ”jag hatar mitt hår” eller ”jag kommer aldrig att få ett jobb”. Den positiva boxen kan vara sådant som ”jag känner mig stark i handbollen just nu” eller ”jag är kär”. Andningsövningar ingår vid två träffar.

Kursen startade för drygt två år sedan då debatten om psykisk ohälsa bland ungdomar var intensiv. En fråga som fortfarande är högaktuell.
– Att prata mycket om stress i samhället löser inte problemen utan kan i stället få motsatt effekt. Att man som ung tänker att i den här åldern är det hårt så nu måste jag må dåligt och vara stressad.  Man måste jobba med sin stress. Få insikt om att stress är naturligt men att hitta verktyg för att kunna hantera den. Det här borde egentligen vara obligatoriska inslag i skolan, säger Elsa Stenström och får medhåll från kollegan i soffan.

Under kursen förekommer det att en del ungdomar tar upp ämnen som svår ångest och tankar om självmord. Vid sådana tillfällen är det viktigt att Unga forum, som tillhör Göteborgs stadsmission, kontaktar skolans elevhälsoteam.
– Vi kan vara de första personerna som eleven säger detta till. Om vi blir oroliga för någon elev så betonar vi att det är viktigt att få rätt professionellt stöd. Vi frågar också om vi får kontakta elevhälsan. Ingen har sagt nej till detta hittills, berättar Elsa Stenström.

Under träffarna kan man också välja att säga pass om man inte vill diskutera någon fråga, som känns för privat.
– Vi tar också upp mycket om det som får oss att bli gladare. Klappa katten, träna eller vara i skogen. Sådana saker sorteras ofta bort just på grund av en stressad livssituation, säger Sofia Hägglund Wallgren.

Pressad vardag. Emily Granlund Harrris och Linda Zviedre menar att grundstressen kan bidra till att vardagliga saker triggar i gång känslorna av panik.
Foto: Anna-Lena Lundqvist

Eleverna får skriva ner på lappar vad som stressar dem. Orsakerna är många och skiftande. Det kan till exempel vara att man saknar kompisar, oro över om man ska få jobb, komma in på universitetet eller kunna träffa någon partner.
– Skulle man plocka ut den faktor som är vanligast så är det skolan med betyg och andra krav. Men skolan är ju också den största delen av vardagen för våra deltagare, säger Elsa Stenström.

Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att var fjärde person i åldern 16 – 29 år känner sig stressad. Tjejer uppger dubbelt så ofta som killar att de är stressade. Något som också avspeglar sig hos de elever som går på Unga forums kurser.
– En orsak till att flickor ofta drabbas har nog med våra könsnormer att göra. Förväntningar som finns på att vara duktig flicka. Det är otroligt viktigt att prata om normkritik i skolan, säger Sofia Hägglund Wallgren.

Fem minuters promenad från Unga forums lokaler ligger LBS-gymnasiet, en av skolorna som deltagit i Stress-smart. Högst upp i den sju våningar höga byggnaden sitter klasskompisarna Linda Zviedre och Emily Granlund Harris. Båda har under ett par år känt sig stressade och i perioder har de drabbats av ångest.

För ett par veckor sedan hade de sitt sista kurstillfälle hos Unga forum. I dag mår de ganska bra och de tycker att träffarna gett dem värdefulla insikter.
– Jag fick lära mig att återhämtning är viktig både psykiskt och fysiskt. Stress kommer vi alltid att ha och på kursen blev det lite avdramatiserat, säger Emily Granlund Harris.
– Vi fick också god hjälp av att strukturera vår tid med att göra scheman. Vi ska inte ta bort det som är roligt. För mig är det avslappnade att kolla på serier till exempel. Andningsövningar är också bra, säger Linda Zviedre.

Ett stort värde var att få känna gemenskap med andra ungdomar.
– Stämningen var bra i gruppen och man behövde inte känna sig udda för att man mådde dåligt av all stress, säger Emily Granlund Harris.

Båda går sista året på estetiska programmet. De pratar öppet om sina känslor kring stress, samtidigt som de då och då tittar ut mot takåsarna och ända mot Lilla bommen, eller läppstiftet, som den höga byggnaden vid Göta älv kallas.
– Det är främst skolan som skapar stress. Det är mycket med olika deadlines och jag sätter press på mig själv att nå bra resultat. Har man många bra betyg och ett lite sämre så kan man tyvärr haka upp sig på det som är dåligt, säger Linda Zviedre.

De får ibland professionellt stöd av psykolog utanför skoltid och de har bra kontakt med kuratorn på skolan.
– Det pratas mycket om psykisk ohälsa och det är inte så tabubelagt längre. Men det ses ändå inte på samma sätt som en vanlig sjukdom. Om jag inte orkar komma till skolan för att jag är stressad eller mår dåligt psykiskt så sjukanmäler jag mig. Det är som en psykisk förkylning, säger Linda Zviedre.

Grundstressen gör att vardagliga saker kan trigga i gång känslorna av panik.
– Det kan vara sånt som att man har bråttom till bussen eller inte hittar tröjan som man vill ha just den här dagen. När det blir för mycket med allt får jag yrsel och ibland ångest, säger Emily Granlund Harris.

I debatten framförs ofta att införande av ämnesbetyg skulle öka helhetskänslan och minska stressen. Det är inget som Linda Zviedre eller Emily Granlund Harrris håller med om. Kursbetyg tycker de ger bättre möjlighet att se hur man utvecklas från kurs till kurs.
– Skulle man bara få ett betyg i ett ämne och betyget blir dåligt så har man skjutit sig själv i foten, säger Emily Granlund Harris.

Utöver betygshets och prestationer i skolan så finns det annan press som de tror har stor betydelse för att många ungdomar mår dåligt. Det kan vara kroppsideal och att vara populär på sociala medier.
– Killar ska vara vältränade och tjejer kurviga enligt idealen, säger Emily Granlund Harris.

På LBS-gymnasiet, som bland annat har inriktningar med e-sport och systemutveckling, tycker de att det är en avslappnad och tillåtande atmosfär.
– Alla outsiders har kommit till en skola och kommer bra överens, säger Linda Zviedre och skrattar lite.

Ett exempel är ett lan som avgjordes nyligen.
– Alla var inknökade i ett klassrum, hade kul och snackade med varandra. Det luktade svett och var så härligt.

De tycker att flera lärare på skolan är stöttande och förstående om de berättar om besvär av stress. Men mest stöd får de av skolans kurator.

Det var hon som tipsade om stresskursen, berättar de och ser nöjda ut.

ur Lärarförbundets Magasin