Relationer

Skiljer på rollen som förälder och lärare

RelationertElsa Wittboldt är extramamma, god man och har varit hans lärare.
– Hemma hos henne känner jag mig trygg, men i skolan var hon mer sträng, säger eleven Ahmed El-Othily.

av Björn Andersson
04 Jun 2018
Foto: Christopher Hunt

Ahmed El-Othily har precis kommit hem från en lång skoldag och sitter vid köksbordet i radhuset i Norrtälje och äter yoghurt, en smörgås och lite nötter. I köket finns också Elsa Wittboldt, som han kallar sin ”svenska mamma”. Hon häller upp nybryggt kaffe medan Ahmed går till kylskåpet och hämtar mjölk.

Ahmed El-Othily är född i Jemen och kom till Sverige i februari 2015 från Saudiarabien, där han bott i tretton år. I dag har han fyllt nitton och går första året på barn- och fritidsprogrammet i Hallstavik.

Elsa Wittboldt arbetar som lärare i svenska som andraspråk på Rodengymnasiet i Norrtälje. Hon har haft Ahmed El-Othily som elev, men det var inte i skolan de möttes första gången. Det skedde när Elsa Wittboldt bestämde sig för att bli god man.
– Jag har arbetat som lärare med nyanlända sedan 2010 och ville få erfarenhet av att vara god man. Jag ville få hela bilden av hur det kan vara som nyanländ. Ahmed blev min fösta adept, att det blev just han är en slump.
– Det här var för tre år sedan. I mars 2015, fyller Ahmed i och skiner upp i ett leende.

Elsa Wittboldt berättar att hon fick ett brev med ett kort på honom. Ahmed El-Othily gick då i förberedelseklass i Rimbo. Han trivdes inte på boendet där.

Elsa Wittboldt tyckte efter en period att situationen var ohållbar och frågade om Ahmed ville flytta hem till henne och hennes man. Hon hade då redan ett familjehem med en pojke från Afghanistan i huset.

I januari 2016 flyttade Ahmed El-Othily till radhuset i Norrtälje.

Elsa Wittboldt blev därmed en extra förälder, god man och så småningom också lärare för Ahmed El-Othily på Rodengymnasiets språkintroduktion. I skolan kände han inte riktigt igen henne.
– Hemma var hon snäll som en mamma men i skolan var  hon som en annan person, mer sträng. I början var det svårt men efter ett tag fungerade det bra, säger Ahmed El-Othily.
– Jag går in i min lärarroll och jag har 20 elever som jag ställer samma krav på. Jag har även haft mina egna barn i grundskolan.

Hon har undervisat honom i geografi och biologi. För att underlätta för de olika rollerna valde Elsa Wittboldt att inte vara mentor åt Ahmed El-Othily.

Ahmed El-Othily tycker att han har bra kontakt med lärarna, både de han hade på språkintroduktion och de han har nu på ett nationellt program.
– Men jag kan inte prata om allt med personer som jag inte känner ordentligt. Mentorerna är viktiga och ger bra stöd, men jag kan ändå inte säga allt till dem som jag gör till Elsa här hemma.

Hans mamma, pappa och fem syskon bor kvar i Saudiarabien och han har kontakt med dem via datorn varje dag. Han har också en bror i Stockholm och en i Tyskland.
– Familjen är jätteviktig för mig och jag hoppas på att få ett pass så att jag kan träffa alla.

Elsa Wittboldt märker också hur viktig kontakten med familjen är för många nyanlända elever. På Rodengymnasiet går 70 elever på språkintroduktion varav majoriteten är ensamkommande.
– De får ett lugn om de kan nå sina föräldrar och syskon. När Ahmed pratar med sin familj vinkar jag ibland i bakgrunden och jag tror att det ger dem en trygghet att se att han har det bra. Nu kämpar vi för att få ett pass så att han kan åka och hälsa på dem, säger Elsa Wittboldt.
– Vi ska inte ge upp, som Elsa säger, tillägger Ahmed El-Othily.

Han säger att Elsa Wittboldt har kämpat jättemycket för honom. Han har också bra kontakt med hela familjen i Norrtälje.
– När Elsa ringer eller sms:ar så säger jag till mina kompisar att det är min svenska mamma.

När det är dags för fotografering ute på den soliga gården berättar han om ett speciellt ögonblick då han verkligen började känna tillit till Elsa Wittboldt. När hon var god man hade han problem på boendet i Rimbo.
– Det var sent och jag ringde och hon kom direkt. Då kände jag att hon kämpar för mig och jag känner mig trygg med henne.

Alla artiklar i temat Relationer (7)