Samma gamla hjulspår

08 feb 2019
Helena Ingvarsdotter,
chefredaktör.

Övertygad feminist och öppen för olika slags normbrytning. Och samtidigt oerhört traditionell. Så kan mitt högstadie-jag beskrivas.

Jag minns tydligt samtalet hos syo som det hette på den tiden, inför valet till gymnasiet. Budskapet var: du som har höga betyg i alla ämnen och är tjej borde välja fyraårig teknisk.

Det gjorde jag inte. I stället började jag på humanistisk, vilket jag aldrig ångrat, helklassisk variant med latin och grekiska. 28 tjejer och 2 killar var vi i klassen. De två normbrytarna hade det nog inte helt enkelt alla gånger med de fördomar de mötte. Men jag var helnöjd. Samt småsur på den som hade försökt styra mig.

Men nu kan jag ju förstå tankarna bakom. Hur ska vi nånsin bryta upp strukturerna på utbildningarna och i arbetslivet när alla väljer traditionellt?

Mönstret upprepas lika tydligt nu som när jag gick i gymnasiet för över 30 år sedan. Killar dominerar inom teknik och VVS & fastighet och tjejer på vård och omsorg och humanistiska programmet.

Även om det går trögt måste vi ju tro att det går att ändra attityderna. Men vi behöver börja i tid, med elever i yngre åldrar, säger forskare vi intervjuat. Och redan nu finns normbrytare att inspireras av, möt några i detta nummer.

Slutligen, om du tycker att chefredaktören Gertrud Svensén inte är sig lik på bilden intill så har du helt rätt. Gertrud har gått vidare till ett annat jobb och nu träffar du i stället mig här i spalten. Jag önskar dig trevlig läsning och avslutar med en uppmaning: glöm inte höra av dig med tips på vad du vill läsa om framöver.