Läs senare

Så får du ordning på orden

UppkopplatStavfel och andra språkmissar är inte bara pinsamma – de är också onödiga. Det finns en rad digitala verktyg som rättar dina fel.

24 okt 2019
Illustration: Saga Bergebo

Få saker kan göra föräldrar lika irriterade som en lärares stavfel. Den som skriver ”studie dagar” eller ”vart ligger muséet” blir lätt idiotförklarad – oavsett om det handlar om okunskap eller slarv. Men de flesta språkfel är faktiskt helt onödiga. Det finns gott om digitala verktyg som hjälper en lärare att skriva rätt. Här är tio tips du inte kan vara utan.

Kolla stavningen direkt

Det enklaste tipset är att använda ordbehandlarens stavningskontroll. Oavsett om du kör Word, Libre Office eller Google Dokument så finns ett svenskt rättstavningsverktyg inbyggt. Du brukar hitta det under en meny som heter Granska eller Verktyg. Använder du Microsoft Word får du inte bara hjälp med stavning utan även med grammatiska fel.

Fixa en ordlista i fickan …

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) har länge varit ett måste i våra bokhyllor, och numera finns den även som gratisapp till mobilen eller surfplattan. Appen hjälper dig både att stava och böja orden korrekt. Du hittar appen SAOL i Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad).

… eller i datorn

Föredrar du att använda datorn finns SAOL som sajt (www.svenska.se). Här hittar du även två andra källor: SO (Svensk ordbok), som beskriver vad orden betyder, och SAOB (Svenska Akademiens ordbok), som är en historisk ordbok. Du når alla i samma sökning.

Full koll på aktuella ord

Vanliga ordlistor är dåliga på aktuella ord, men här kan TT-språket hjälpa dig. Det är nyhetsbyrån TT:s språksajt, och den visar bland annat hur man skriver länder, nationaliteter och utländska namn korrekt.

Synonymer gör språket roligare

En text blir roligare med hjälp av synonymer, och du kan få hjälp att hitta dem på en digital synonymordbok. Skriv in ett ord så får du förslag på synonymer och motsatsord.

Ordlista för dina ämnen

Om du behöver ordlistor inom ditt ämnesområde finns Rikstermbanken. Här kan du söka efter ord och termer från många hårt specialiserade ordlistor. Du får träffar från Kemikalieinspektionens, Energimyndighetens och många andra ordlistor i ett och samma sökfönster.

Gratis engelskt lexikon …

Många gymnasielärare måste även kunna skriva korrekt engelska, och du kan förstås byta från svensk till engelsk rättstavning i ditt ordbehandlingsprogram (se ovan). Ett annat tips är att använda Tyda, som är ett kostnadsfritt svenskt-engelskt lexikon.

… och automatisk grammatikkontroll

Grammarly kan ge dig en mer avancerad engelsk språkhjälp. Ladda bara upp eller klistra in den engelska text du har skrivit så markeras dina fel. Det handlar inte bara om stavning utan även om andra skrivfel, exempelvis att du har missat ett bindestreck eller en apostrof.

Grammarly finns i en betalversion, men gratisversionen räcker för de flesta.

15 språk på en sajt

Om du behöver hjälp med andra språk än svenska och engelska finns Lexin, som är ett nätlexikon mellan svenska och femton minoritetsspråk. Här får du exempelvis hjälp med ord och begrepp på persiska, bosniska och finska.

Svar på vanliga frågor

Alla språkmissar handlar inte om stavning, och för att få mer allmän språkhjälp finns Språkrådets fullmatade sajt. Här hittar du bland annat en omfattande frågelåda med svar på vanliga frågeställningar och en nyordslista med ord och fraser som har dykt upp under året. Den kan vara nyttig om du inte har koll på vad eleverna pratar om.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com