Petter Stordalen startar nya hotellutbildningar

AktuelltHotellkungen Petter Stordalen håller på att bli en viktig aktör på den svenska skolmarknaden. Hans hotellkedja är nu involverad i gymnasieutbildningar i flera städer.
– Även företag har ett samhällsuppdrag, säger han under invigningen av hotellutbildningen i Göteborg.

25 okt 2019
Ny klass. Petter Stordalen känd företagsledare i hotellbranschen inviger ännu en utbildning. Den här gången har turen kommit till Realgymnasiet i Göteborg. Alla elever är garanterade jobb. Med på invigningen är också Jan Vikström från Lärande i Sverige.
Foto: Kate Gabor

Samarbetet mellan Nordic Choice Hotels och Realgymnasiets hotell- och turismprogram ska ge eleverna en mix av teori och praktik. Något som ska bädda för en bra karriär i en bransch med stora anställningsbehov.

Tanken är att alla ska få en chans att komma ut på arbetsmarknaden.

När Realgymnasiet inför hösten startade lärlingsvarianten av hotell- och turismprogrammet i Göteborg var det den tredje svenska staden som fick utbildningen.

Förutom en stor företagsförlagd praktik med egen handledare lockar skolorna också med garanterad anställning i sex månader på ett Nordic Choice-hotell efter avklarad utbildning.
– Vi börjar med sex månader. Sedan får vi utvärdera om det är för kort eller för lång tid. Tanken är att alla ska få en chans att komma ut på arbetsmarknaden och visa vad det går för när de är klara, säger Petter Stordalen.

Petter Stordalen

Petter Stordalen är en norsk affärsman inom hotell- och fastighetsbranschen. Han och frun Gunhild Stordalen har bildat Stordalen Foundation med engagemang i klimatförändringarna.

Hösten 2015 gavs boken Min hemlighet ut där Petter Stordalen bland annat berättar om sina affärer och hur livet förändrades när Gunhild Stordalen drabbades av svår sjukdom.

Precis som i Stockholm och Lund sker de praktiska delarna på ett av samarbetspartnerns hotell, i det här fallet Clarion Hotel Post alldeles intill centralstationen i Göteborg. Där kommer eleverna att tillbringa två dagar per vecka första läsåret, tre veckodagar under år två och slutligen större delen av skolveckan under det sista året.
– Grundtanken är att ge ungdomarna en riktigt bra chans i en bransch där utbildningen leder till jobb. Det som gör vårt koncept unikt är samarbetet med en stor aktör i branschen. Då får eleverna prova på alla arbetsmoment som finns inom hotellnäringen. Det är mycket svårare att få samma kvalitet i utbildningen om man bara får ströplatser för praktik på ett hotell, säger Jan Vikström, grundare av Lärande i Sverige som driver Realgymnasiets 15 skolor.

Realgymnasiet antar årligen 1 200 elever, av vilka 60 nu går hotell- och turism. Nästa år kommer utbildningen även att erbjudas till ett 20-tal elever i Linköping.

För Petter Stordalen är det kombinationen av praktik och teori som gör utbildningen attraktiv. Totalt utgör arbetsplatsförlagt lärande hälften av studietiden. Eleverna får grundläggande högskolebehörighet och kan, om de vill, välja till ämnen som ger särskild behörighet.
– Det passar inte alla att plugga länge för att bli läkare, advokat eller något annat som kräver en lång akademisk utbildning. Vi erbjuder en bransch med fantastiska möjligheter att göra karriär i Sverige och utomlands, säger Petter Stordalen.

Och intresset har varit ganska stort, trots att utbildningen är ny:
– Ja, hittills har det varit så. Vi har haft fler sökande än platser på alla orter, säger Jan Vikström.

Etableringen ligger rätt i tid. Många företag har svårt att rekrytera och det är till exempel stor brist på kockar. Petter Stordalen har dock löst problemet genom att tänka nytt:
– För oss har det inte varit så svårt att rekrytera, men vi jobbar också lite annorlunda. Vi har fått kritik för att vi använt oss av auditions, talangjakter och speeddating. Men det är bara sätt att träffa människor som vi inte annars skulle ha träffat och därför gått miste om. Man behöver inte kunna perfekt svenska eller norska för alla hotelljobb och bästa platsen att lära sig ett språk är faktiskt på jobbet.

Skolprofil. Petter Stordalen har blivit en aktör på skolmarknaden. Efter utbildningen på Realgymnasiet garanteras eleverna jobb på hans hotellkedja.
Foto: Kate Gabor

Till eventuella kritiker som tycker att samarbetet innebär en marknadsanpassning av gymnasieutbildningen svarar Jan Vikström:
– Om det innebär en marknadsanpassning måste väl det vara något bra. Ungdomar som vill ha jobb ska ju faktiskt ut på en marknad. Våra yrkeskurser ligger så nära verkligheten som möjligt. Eleverna vet redan från början vad de är på väg mot och vad som förväntas av dem. Samtidigt vill vi förstås ge eleverna baskunskaper och fostra dem till kritiskt tänkande individer, säger Jan Vikström.

Petter Stordalen tycker att man skapat ett exempel som borde inspirera fler företag att göra en samhällsinsats.
– Ja, för även företag har ett samhällsuppdrag. Vi måste förstå vad vi är en del av och vilka problem vi har att lösa. Att ge ett antal ungdomar bättre självförtroende och göra dem till tryggare personer är något väldigt fint. Om de sedan väljer att jobba för Scandic spelar ingen roll. Vi måste skapa en bärkraftig och human kapitalism som inte bara går ut på att tjäna pengar. Andra branscher borde ta efter oss, säger Petter Stordalen.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com