Läs senare

Normbrytaren

Sexuellt våld är ett mansproblem vars lösning finns bland män. Det menar Lars Brickstad, projektledare på Fatta man som nu släpper en handledning för gymnasielärare.

16 sep 2016

Foto: Anders G WarneVad handlar metodmaterialet om?

– Det bygger på insikten om att dagens destruktiva mansnormer begränsar och i slutändan leder till sexuellt våld. Syftet är att inspirera till förändring, upplysa om fakta och skapa förståelse. Vi vill också väcka debatt så att fler unga tar ställning. Men det finns en sorts svårighet i att skapa den här förändringen, har vi märkt.

Vad då för svårighet?

– Kring att förstå hur man själv kan delta i förändringen. Tjejer har alltid fått höra att de inte ska ha vissa kläder och inte dricka för mycket för att undvika sexuellt våld. Vi vill flytta fokus till killar. Och då räcker det inte med att säga sluta våldta eller sluta tafsa. Vi riktar oss inte till någon speciell grupp och säger ni är förövarna. Alla kan vara med i förändringen genom att bygga en annan manlighet. Killar ska kunna prata om känslor och lära sig att vara snälla mot varandra. Man måste se på sig själv och sina handlingar. Till exempel sexistiska skämt eller ett problematiskt språk. Eller hur man bidrar till att upprätthålla traditionella könsroller.

Hur fungerar materialet?

– Upplägget är tre lektioner som först går igenom fakta över hur det ser ut, att män står för merparten av det sexuella våldet. Via värderingsövningar får eleverna ta ställning till vad de vill vara med och förändra. För att sedan få reda på hur det kan göras.

Har lärare varit inblandade i produktionen?

– Bland våra aktivister har vi flera lärare och erfarna pedagoger. Jag är själv utbildad gymnasielärare i matematik och data. Men jag har aldrig jobbat som det.

Varför inte?

– Jag började jobba med ledarutbildningar på scouterna efter examen och det öppnade dörren för annat spännande.  

Det är ju lärarbrist. Kommer du att ta upp din lärar­karriär igen?

– Det tror jag. Men tyvärr har jag tröttnat lite på mina ämnen. Vi får se om jag får tillbaka lusten eller om jag pluggar in något annat ämne. Just nu brinner jag mer för det här.

Lars Brickstad

Ålder: 30.

Bor: I Stockholm.

Gör: Projektledare på Fatta man, vars kommande webbaserade metodmaterial Det börjar med mig ska hjälpa gymnasielärare att diskutera sexuellt våld.

Favoritämne på gymnasiet: Matematik.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com