Avhoppare

Nästan alla elever lyckas i Perstorp

AvhoppareIngen skolkar och nästan alla tar examen i tid. Perstorp har bäst genomströmning i landet, visar Skolverkets siffror.

av Sara Djurberg
06 feb 2020

I andra änden av skalan ligger Perstorp tekniska gymnasium i Skåne, en liten friskola som ägs av Perstorpkoncernen, där 97 procent av eleverna klarar sin examen. Skolan har bara 70 elever och två program, industritekniska och el- och energiprogrammet.
– Flertalet av våra elever är studiemotiverade och har hyfsat bra betyg när de börjar. Väldigt få byter skola. Även när det gäller personal har vi en stor stabilitet, säger skolans rektor Åsa Persson.

Skolan uppmärksammades förra året för att den har noll skolk: Ingen elev har förlorat studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro. Rektorn förklarar det med att skolan och lärarna har en relation till varje elev.
– Då tar det emot att utebli utan att höra sig eller säga att man är sjuk fastän man inte är det, säger Åsa Persson.

Om en elev inte kommer på morgonen skickas ett sms till vårdnadshavaren. Eleverna kan ta bort den möjligheten, men då ringer skolan i stället direkt till eleven och frågar var den är.

Hon lyfter även fram att företagen som eleverna gör apl hos är engagerade och har duktiga handledare.
– De visar att de bryr sig och det är otroligt viktigt för eleverna.

Skolan kvalificerade sig under hösten som Teknik­college, ett samarbete mellan kommuner, utbildningssamordnare och företag. Trots skolans goda resultat brottas den med lågt söktryck. Dels för att Perstorp är en liten kommun, dels för att industritekniska och el- och energiprogrammet generellt har relativt få sökande, enligt Åsa Persson.

Alla artiklar i temat Avhoppare (10)

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com