Läs senare

Mobbningskämpen

Musse Hasselvall leder en ny tv-serie om mobbning. I ett avsnitt gör han upp med sitt förflutna. Han har själv varit den som mobbat.

22 Okt 2015
Mobbningskämpen
Foto: Jörgen Brennicke

Vad gjorde du?

– Jag har tyvärr gjort hela registret av vidrigheter. Fryst ut, mobbat, retat och slagit. Jag tyckte att programmet var ett bra tillfälle för mig att på ett sätt ta tag i det. Man måste se till sig själv och det är lite det serien handlar om. Det är därför som den heter Det handlar om dig.

I serien möter du dem som du har mobbat. Hur var det?

– Det var jobbigt men också väldigt utvecklande. De var tydliga utan att vara taskiga och utan att ta tillfället i akt att ge igen. Det var imponerande i min värld.

Har mobbning påverkat dig som vuxen?

– Som mobbare tar man nog mer utrymme än många andra. När vi under inspelningen träffade en kille som beskrev mobbare så blev jag berörd. Han beskrev sådana egenskaper som jag ofta fick komplimanger för, som att jag tog för mig och vågade säga saker.

Kan den här serien påverka ungdomars attityder och beteenden?

– Ja, det tror jag verkligen. Vissa avsnitt är hjärtskärande, till exempel när en pappa berättar om sin son som tog sitt liv vid 13 års ålder på grund av mobbning.

Programmen tar upp medlöparna. Hur ser du på deras roll?

– Jag tycker att det är ett smart sätt att ta sikte på dem som ser på men inte gör något, eller som är med genom att skratta. Både mobbare och medlöpare måste se till sig själva och att de kan göra skillnad.

Hur ska en lärare vara för att motverka mobbning?

– Man måste orka se och man måste våga ta i det. Det här tar väldigt mycket energi samtidigt som man ska sköta sina andra delar i jobbet. När det handlar om utfrysning kan det ske genom finlir som det är svårt att få syn på.

Vad har du på gång framöver?

– Jag gör en tv-serie om läsförståelse som filmas i fängelse.

Musse Hasselvall

Ålder 43 år.
Gör Är känd från tv-program som Välkomna nästan allihopa och Mitt liv som jockey. Han är också filmare och tidigare framgångsrik kampsportare med bland annat fem SM-guld, ett EM-brons och ett VM-brons i jujutsu.
Aktuell med Tv-serierna Det handlar om dig och Livets hårda skola, om matematik för föräldrar.

ur Lärarförbundets Magasin