Litterärt örongodis

LjudbokLäsningen ökar – i alla fall via mobilens hörsnäckor. Gymnasieläraren Jesper Ersgård är aktuell med en ny ljudboksserie lagom till semestern.

av Per Bengtsson
04 Jun 2018
Foto: Istock

Efter musik, tv-serier och film har ljudboken slagit igenom som abonnerad streamingtjänst i Sverige. Ett särskilt populärt fenomen är nyskrivna ljudboksserier.

Läsovana elever kan följa med i texten medan de lyssnar.

Pionjär inom genren är svenskläraren Jesper Ersgård, som lämnade jobbet på Farsta gymnasium för snart åtta år sedan för att i stället satsa på författande och fortbildning av kollegor. Förutom tre deckare har han gett ut boken De fem stora, en genomgång av samtidens pedagogikikoner: Michael Fullan, John Hattie, Carol S. Dweck, Helen Timperley och Dylan Wiliam.
– Men innan jag utbildade mig till lärare skrev jag filmmanus, säger Jesper Ersgård.

Den erfarenheten har visat sig vara en tillgång på den prunkande ljudboksmarknaden. För ett par år sedan hörde förlagsjätten Storytel av sig och undrade om han hade lust att skriva en serie direkt för en lyssnande publik. Brodern Joakim Ersgård, till vardags filmregissör, hade en idé som båda trodde skulle funka. De antog uppdraget och inför sommaren 2016 lanserades Svart stjärna, en science fiction-berättelse om mattesnillet Tana Montgomery som får drömjobbet på Rymdstyrelsen – men direkt dras in i det skräckinjagande mötet med en främmande civilisation.
– Jag är egentligen ingen science fiction-fantast, så det var en utmaning. Men det var riktigt kul. Med min bakgrund som manusförfattare tänker jag i bilder när jag skriver och det passar för ljudboksformatet, säger Jesper Ersgård.

Jesper Ersgård.

Efter några månader hade Svart stjärna fått 150 000 lyssningar, vilket betraktades som succé. Ytterligare två säsonger om vardera tio entimmesavsnitt beställdes. I dag har serien översatts till bland annat danska, holländska och engelska och även getts ut som pocketbok. Författaren tror att uppläsaren har stor del i framgången.
– Vi hade tur som fick Stefan Sauk, säger Jesper Ersgård. Han är väldigt populär och bra på att dramatisera texten. Varje karaktär får en egen röst. Dessutom lyckas han till och med göra actionscenerna intressanta och intensiva, vilket är svårt. Det finns inget tråkigare att läsa om än en biljakt!

Enligt Jesper Ersgård är så kallad ”mikrolyssning” vanligt bland ljudboks­publiken. Fem minuter här och fem minuter där – när man städar, diskar eller promenerar till och från jobbet.
– Målet för oss har därför varit att det ska vara spännande hela tiden. Varje avsnitt måste ha en speciell dramatisk struktur så att det finns ett problem som både introduceras och avslutas, men också en cliffhanger så att man vill veta hur det går sen.

Upplägget påminner om en novell och det har visat sig tilltala lärare. Jesper Ersgård berättar att Svart stjärna har använts för att locka fram läslust hos elever som normalt tar avstånd från böcker.
– Att den redan finns inläst som ljudbok är tacksamt för läsovana elever. De kan följa med i texten medan de lyssnar och det kanske kan bli starten på ett läsintresse. Att ha tålamod att sätta sig ner med en bok är inte så lätt, det är mycket som distraherar både ungdomar och vuxna, säger Jesper Ersgård.

I sommar släpper han en helt ny serie, 1986, som handlar om tidsresor.