Valår i klassrummet

”Kunderna pratar om Trump”

Valår i klassrummetHon ska absolut rösta och skulle egentligen önskat fler lektioner om valet och olika partier. Frisöreleven Joline Ekberg måste vara förberedd om kunderna på salongen inleder politiska samtal.

av Björn Andersson
05 Apr 2018
Foto: Fredrik Karlsson

Joline Ekberg går sista året på hantverksprogrammet inriktning frisör. I höst får hon rösta för första gången.

Har du fått förbereda dig i skolan för hur valet fungerar?
– Nej, vi har inte samhällskunskap i år. Förra året hade vi det men då pratade vi inte så mycket om valet, säger Joline Ekberg, som går på Nobelgymnasiet i Karlstad.

Hade du önskat att det varit mer undervisning om valet?
– Ja, vi borde haft mer om hur man röstar eftersom det är dags nu i år.

Har du varit med i skolval någon gång?
– Nej, jag tror inte att mina skolor varit med på det.

Vill du att politiker ska komma till din skola och ha debatter?
– Ja det skulle vara inspirerande att kolla på, och att man på samhällskunskapen kunde berätta mer om valet. I tvåan gick vi igenom vad de olika partierna stod för så då hade vi en del diskussioner.

Kommer du att rösta?
– Ja, det tycker jag absolut är viktigt för hela samhället. Min röst kanske inte har så stor betydelse i det hela men om alla tänker så och inte röstar så får det stor betydelse. Därför är det viktigt att så många som möjligt röstar. Vad jag vet kommer mina kompisar också att rösta. Vet man inte vilket parti man ska välja så kan man ju rösta blankt.

Vet du hur det går till att rösta?
– Jag har varit med mamma en gång och sett ungefär hur det fungerar.

Vem eller vilka tror du påverkar dig kring vilket parti du ska välja?
– Jag har pratat en del politik med mina föräldrar, men inte så mycket med kompisar. På salongen har det varit en del politiska samtal när jag haft apl. Kunderna har pratat en hel del om Trump till exempel. Det är kunden som ska starta en konversation och sen ska man kunna hänga med i allt från politik till serier på tv.

Vad gör man om kunden har extrema åsikter?
– Man får försöka att ta det på en lugn nivå och sedan kanske försiktigt visa att man tycker annorlunda.

Vet du vilket parti du ska rösta på?
– Nej, jag är inte helt säker. Jag kommer att utgå från mina egna åsikter och jag kommer att följa sociala medier och se på tv vad de olika partierna tycker.

Vilka frågor tycker du är viktiga i politiken?
– Jag tycker att många frågor är viktiga. Till exempel miljöfrågan för en hållbar framtid.

Alla artiklar i temat Valår i klassrummet (9)