Läs senare

Knackigt för lärlingar

25 Maj 2012

Foto: Jonas BerggrenDet går halvknackigt för lärlingsutbildningen. I det här numret av Yrke belyser vi flera problem som uppdagats. Ett är att avhoppen varit många. Var fjärde lärling hoppade av under första året. Siffrorna över hur många som genomfört utbildningen på tre år är dessutom låga.Intresset för att börja en lärlingsutbildning ser också ut att minska nu när utbildningen blivit en permanent del av gymnasieskolan.

På våra forskningssidor berättar vi om hur det är att vara lärare för lärlingar. För att säkerställa kvaliteten i lärlingsutbildningen är det viktigt med formell behörighet för lärarna. Inte minst med tanke på att handledarna på arbetsplatserna många gånger saknar pedagogisk utbildning. De här frågorna belyser forskaren Annica Lagström.

Att bedöma och betygsätta lärlingar i yrkesämnen är minst sagt komplext. Vi tar upp detta i ett reportage från Rönnens vårdutbildning i Malmö.

Snart har ett helt läsår passerat med den nya gymnasieskolan. Hur har det gått, vad har varit bra och vad har varit dåligt? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i ett debattinlägg. Adressen är yrke@lararforbundet.se

ur Lärarförbundets Magasin