Läs senare

Kämpe i maffiavärld

SpänningUnga killar i den kriminella världen engagerar sig mot sexuella övergrepp. Kim Olin ger ut sin tionde och sista ungdomsbok i spänningsserien Pulverland, med titeln Järngrepp.

04 jun 2019
Foto: Getty Images/Paul Bradbury

Kim Olin har skrivit ungdomsböcker under pseudonym sedan ett drygt decennium tillbaka. Och det tänker författaren fortsätta med, med den främsta ambitionen att locka läsovilliga ungdomar att läsa, som hen själv uttrycker sig.

Nu har den tionde och avslutande spänningsromanen i bokserien Pulverland kommit ut. Pulverland är en fiktiv plats som ligger i Stockholmsområdet och en miljö där huvudkaraktärerna i berättelsen är djupt indragna i den kriminella världen.

– Det genomgående temat är hur de tre karaktärerna Simon, Filip och Marco ska kunna hitta sina platser i livet.

Jag har själv arbetat med ungdomar med problem och i fängelsemiljöer.

Hur de ska kunna tygla den där känslan av att inte höra till, inte klara av vardagen och skolan eller hur de ska sköta ett riktigt jobb.

Kim Olin tror att det kan vara en vanlig känsla bland ungdomar i problemområden.

Det vill säga konflikten mellan att faktiskt veta vad som är rätt och fel och vad som är enklast för stunden.

– Jag syftar på den där känslan som kan få en tonårskille att bara dra och strunta i allt. Av böckernas tre karaktärer är Simon den som har svårast att anpassa sig och passa in, vilket gjorde honom till en notorisk skolkare som dras in i knarkhandel.

Men det är inte bara mörker som förmedlas. Vid ett tillfälle hamnar Simon i fängelse, där han till sist får lära känna sin pappa, som han aldrig hade träffat tidigare.

Alla karaktärerna tampas med olika svårigheter.

– Filip är kanske den som är mest välanpassad utåt sett men har andra problem än Simon och Marco som är ensamma och saknar familjer. I stället har Filip en familj som visar sig vara mycket destruktiv – och hur hanterar man det?

Kim Olins böcker har använts i skolundervisningen och författaren själv tror att de kan vara en bra utgångspunkt för diskussioner om kriminalitet, livsval och vilka rättigheter och skyldigheter vi medborgare har i ett samhälle.

När författaren inledde sitt arbete med Pulverland-serien inspirerades hen mycket av brittiska ungdomsförfattare som Nigel Hinton och Robert Swindells, liksom teveserien The wire.

– Marginaliserade områden intresserar mig och ligger närmare mig nu i vuxen ålder än mer ”privilegierade” miljöer. Jag har själv arbetat med ungdomar med problem och i fängelsemiljöer under perioder i mitt liv, så det kanske delvis kan förklara det intresset.

Den senaste boken Järngrepp (Argasso) handlar mycket om manligt våld och destruktivitet, som den kriminella världen på många sätt har sin grogrund i, betonar Kim Olin.

– Just de tendenserna stänger ute väldigt många möjligheter för unga killar att utvecklas som hela individer, så jag ville avsluta serien med en positiv ton och en väg ut. Alltså ett alternativ till den kriminella banan, säger författaren och fortsätter.

– Frontfiguren och ensamvargen Marco börjar samarbeta mansrörelsen ”Snubbar mot våld”, där jag har inspirerats av befintliga mansrörelser som exempelvis Machofabriken, och jag tänker att det kan ses som själva svaret på de frågor som huvudpersonerna har brottats med under seriens gång.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com