Ingår i temat
Spelet om skolan
Läs senare

Kämpar för att fylla klasserna

Spelet om skolanVallentuna gymnasium har tappat nära hälften av sina elever på tio år. Konkurrensen från skolorna i Täby och andra kommuner är sten­hård på Sveriges största skolmarknad.

av Björn Andersson
07 Apr 2017
07 Apr 2017
Vägval. Rektorn Johan Klintberg berättar om utbildningarna på Vallentuna gymnasium. På plats finns föräldrar och kanske blivande elever.
Foto: Anders G Warne

Vintern vill liksom inte bestämma sig i år. Det är två plusgrader i slutet av januari och några marschaller lyser upp i mörkret vid entrén till Vallentuna gymnasium. I kväll är det öppet hus. Flera nior och deras föräldrar har kommit för att försöka bli säkrare i valet av skola och program. Buffén står framdukad i matsalen och det är bara att ta för sig av pasta, skinka, brieost, kyckling och falafel.

Rektorn Johan Klintberg vankar fram och tillbaka med manuset i sina händer. Tre gånger under kvällen ska han tillsammans med några elever berätta om skolans profil och utbud av program.

Moa Håkansson.
Foto: Anders G Warne

En av eleverna på scenen är Moa Håkansson, som går i trean på samhällsprogrammet. Hon berättar att hon först började på Tibble gymnasium i Täby. Men efter en månad valde hon att gå här hemma i Vallentuna i stället. Hon uppskattar att eleverna har praktik också på de högskoleförberedande programmen och att det finns möjligheter till utbyte med andra länder.
– Jag trivs bra här. Det är roligt med praktik och vi har jättebra lärare. Så de som vill färdas lång väg för att man tror att skolan ska vara bättre där kan ibland ha fel, säger hon och får spridda applåder från ett tjugotal föräldrar och ungdomar som är med under det första av kvällens tre pass.

Statistiken från kommunhuset visar dock att åtta av tio ungdomar i Vallentuna går i skolor utanför kommungränsen. Främst är det skolorna i Täby som lockar. Totalt går 235 elever från Vallentuna i gymnasiet på hemmaplan medan 619 pendlar till Täbys olika gymnasieskolor. 205 elever går i Stockholm.

Johan Klintberg kommer närmast från en rektorstjänst på Bromma gymnasium. Tidigare var han lärare i engelska och svenska. Han konstaterar att det fria skolvalet är orsaken till att Vallentuna gymnasium i dag bara har hälften så många elever som för femton år sedan. Kring år 2010 var det ”hela havet stormar”, som han uttrycker det, och Vallen­tuna gymnasium släppte flera gymnasieprogram. Men Johan Klintberg vill inte säga om han är för eller emot det fria skolvalet.
– Det är inte mitt jobb att tycka till om det. Jag har valt att arbeta i en politiskt styrd verksamhet och får anpassa mig efter de politiska beslut som tas. Jag är rektor på Vallentuna gymnasium för att arbetssättet tilltalar mig här och jag tror på den här skolans framtid.

Storstäderna lockar

Vallentuna hör till de kommuner i Stockholms län som förlorat hälften av elevunderlaget från 1995 till 2015. Stora tapp har det också varit i Järfälla, Nynäshamn och Tyresö. Vinnare i jakten på elever är bland andra Stockholm, Nacka, Värmdö och Täby.

Ett 70-tal kommuner i landet har tappat mer än en tredjedel av sina gymnasieelever de senaste 20 åren. Det handlar främst om förortskommuner där eleverna valt skolor i de större städerna.

Källa: Nyhetsbyrån Siren.

Han lyfter fram att gymnasiet i Vallentuna har ett rikt utbud av program trots att skolan är förhållandevis liten. Här möter man olika slags människor, ett samhälle i miniatyr.
– Många skolor profilerar sig med att bara ha yrkesprogram eller bara högskoleförberedande program. Det tror jag gör det svårare för ungdomar att möta samhället och arbetslivet efter gymnasiet.

Måns Nyman är en av besökarna på öppet hus. Han är här med sin mamma Malin Nyman. De bor i Vallentuna och han funderar på att gå här, på samhällsvetenskapsprogrammet eller på bygg- och anläggningsprogrammet. I dag kan han besöka båda.
– Jag får se vad betygen räcker till. Det viktiga är att jag hittar något som jag vill gå på och att det inte är för långt bort. Skolans rykte kan också vara viktigt, säger Måns Nyman och hälsar på en fritidsledare som också är hans tränare i fotboll.

Måns mamma håller med om att närheten är en viktig faktor.
– Om man inte är så supermotiverad är det bra att skolan ligger nära hemmet. Annars kan det gå åt för mycket energi att ta sig till skolan på mornarna. Måns bröder gick på Norra Latin i Stockholm. Det fungerade bra och de var också väldigt motiverade, säger Malin Nyman.

Hon är lite kluven till den marknad som skolan förvandlats till. Hon vill absolut att det ska finnas en gymnasieskola i Vallentuna.
– Det gäller att profilera sig om man ska finnas kvar. Vi kommer nog att besöka fem sex olika skolor och vi har en enorm hög hemma med broschyrer som vi fått från olika gymnasier.
­Efter informationen i matsalen går de vidare för att besöka bygg- och anläggningsprogrammet som håller till i en egen byggnad cirka hundra meter bort. Inne i lokalerna är lukten påtaglig av nykapat virke och i mitten står skelettet av ett hus, som eleverna håller på att bygga. Läraren Johnny Sjöstedt kommer genast fram och hälsar välkommen. Han berättar att de har extra mycket praktik och att eleverna kan välja mellan stora och små företag. Även om det är mycket praktiska inslag i utbildningen så krävs det att man läser teori, betonar han.
– Det är valfritt att läsa in högskolebehörigheten och det tycker jag absolut att du ska göra, säger Johnny Sjöstedt.

Framtidsbygge. Malin Nyman och Måns Nyman besöker bygg- och anläggningsprogrammet. Funderingarna är många inför gymnasievalet.
Foto: Anders G Warne

I dag är det drygt 30 elever som går på bygg- och anläggningsprogrammet i Vallentuna gymnasium. För några år sedan var det betydligt fler.
– Det är inte samma drag på bygg längre. Svårt att säga vad det beror på, en del kan vara att många felaktigt tror att man inte får högskolebehörighet. Här har vi delat upp det så att Vallentuna har bygg och i Täby finns el. Så för de programmen konkurrerar vi inte med varandra, berättar Johnny Sjöstedt.

Två veckor efter öppet hus är jag åter i Vallentuna. Rektorn Johan Klintberg slår sig ner vid ett runt mötesbord och håller upp ett papper med preliminära siffror för söktrycket till nästa läsår.
– Färsk statistik. Det ser bra ut för bygg, säger han till Ylva Hedberg som tar plats vid bordet.

Hon är studie- och yrkesvägledare och arbetsledare för kollegorna i grundskolan. Hon är noga med att inte favorisera någon skola före någon annan i elevsamtalen eller att matcha valen mot arbetsmarknaden.
– Men vi pratar om hur arbetsmarknaden ser ut just nu och vi berör vilka resvägar det är till olika skolor, säger Ylva Hedberg.

Johnny Sjöstedt.
Foto: Anders G Warne

Både hon och rektorn är nöjda med öppet hus men hade gärna sett att fler besökare kommit. Fast egentligen finns det mer värdefulla kanaler för att få nya elever. Till exempel vad ungdomar säger om olika skolor på sociala medier.
– Öppet hus är viktigt för dem från grannkommuner som Täby och Upplands-Väsby. Ungdomarna i Vallentuna har redan varit här i skolan på besök, berättar Ylva Hedberg.

Ibland ser hon konsekvenserna av att små skolor kan ha svårt att rekrytera och behålla lärare i den konkurrens som råder i Stockholms län. Ekonomin räcker till exempel inte till hela tjänster. Ett problem som de inte haft i Vallentuna.
– Jag träffade en elev från en annan skola för någon vecka sedan som inte hade haft någon lärare i ett av yrkesämnena under hela hösten. Skolan i dag är väldigt segregerad när det gäller ekonomi och socioekonomiskt när det gäller elevunderlag.

I dag har Vallentuna gymnasium cirka 340 elever – ungefär hälften så många som för tio år sedan. Trots att elevantalet minskat drastiskt tror Ylva Hedberg och Johan Klintberg på en ljus framtid. Förra läsåret tog Vallentuna gymnasium inte längre in några ettor på teknikprogrammet eller naturvetenskapsprogrammet. Men planen är att kunna starta teknikprogrammet igen, kanske till hösten 2018.
– Om sex sju år så är vi nog en större skola med fler elever och fler program. Till nästa läsår visar siffrorna 55 förstahandssökande. Det är som det brukar och det är vi nöjda med i dagsläget, säger Ylva Hedberg.

Johan Klintberg talar om större elevkullar och svårigheter för en del andra skolor att ta emot fler elever.
– Det är trångbott in mot stan. Men vi har beredskap att ta emot fler. Med de lokaler vi har nu kan vi ha 400 elever. Men om friskolan i samma byggnad hittar andra lokaler så kan vi ta emot 700 ungdomar här i gymnasiet.

Vallentuna gymnasium är i dag den fjärde populäraste skolan för ungdomar som bor i kommunen. Johan Klintberg tycker inte att det är realistiskt att den ska bli den största då många ungdomar lockas av skolor i Täby och andra kommuner som Danderyd och Stockholm.
– Det är nog lite utopiskt att bli störst för en skola i den yttre delen av länet, säger han.

Johan Klintberg.
Foto: Anders G Warne

Nu är det lunchtid i skolan. I personalrummet sitter en grupp lärare som har med sig egen mat. Mest är det soppor och smörgåsar men det finns också sockerkaka till alla så här på fredagen.

Jenny Segerstedt är ansvarig för samhällsvetenskapliga programmet och Elin Weimer Ringh är ekonomi- och juridiklärare. Båda har arbetat i flera år på skolan. De värdesätter den variation som finns av program och att ”alla elever blir sedda”. Men de känner också av pressen att locka elever för att bland annat stärka ekonomin.
– Jag marknadsför gärna skolan indirekt genom att bedriva bra undervisning. Men jag är inte helt bekväm med att vara uttalad marknadsförare på öppet hus och andra evenemang, säger Jenny Segerstedt.

Elin Weimer Ringh har liknande tankar.
– Jag känner ju ett individuellt ansvar att marknadsföra då jag är ensam ekonomilärare och det är lite pressande.

Totalt går 60 elever på samhällsvetenskapliga programmet och 30 elever på ekonomiprogrammet. Eleverna från de programmen går tillsammans i de gymnasiegemensamma ämnena.
– På så vis kan det bli svårare att profilera sig då undervisningen ska riktas brett. Men det här är ju en ekonomisk fråga då det kostar att ha för små undervisningsgrupper, säger Elin Weimer Ringh.

Närheten till stan, höga antagningspoäng och stora centrum tror de bidrar till att många ungdomar väljer att pendla till Täby och andra skolor närmare Stockholm.
– Synd, för det här är en skola med mycket engagemang och bra undervisning. Jag tror att det är lättare att bli sedd här än på en del större skolor och det gör att det är svårare att falla ur, säger Jenny Segerstedt.

Trots att majoriteten av Vallentunas ungdomar går på gymnasieskolor i Täby tar Johan Klintberg konkurrensen från grannkommunen med jämnmod.
– Viljan att ta sig någon annanstans fanns redan innan fria skolvalet men nu finns också möjligheten. Men vi får väl se när de bygger muren och inte tar emot fler bondläppar, skojar han och sätter på ett extra element i sitt kontor denna ovanligt kalla vinterdag.

Alla artiklar i temat Spelet om skolan (9)

ur Lärarförbundets Magasin