Säkerhet

”Ingen vill gå i en otrygg skola”

SäkerhetChristian Mets är ett av tio elevskyddsombud på Rinmangymnasiet i Eskilstuna, med ansvar för att elever, lärare och övrig personal ska känna sig trygga på skolan.

av Björn Andersson
14 Sep 2018
Foto: Emelie Otterbeck

Vad gör ni konkret?
– Vi har skyddsrond minst en gång per termin. Då kontrollerar vi bland annat brandlarm och utrymningsvägar. Vi driver också frågor för bättre arbetsmiljö när vi ser saker som behöver förbättras och när vi får synpunkter från andra elever.

Tränar ni utrymning av skolan?
– Ja, det senaste året har vi gjort det två gånger. Det brukar larmas mitt på dagen så att så många elever som möjligt är i skolan. Vi har också ansvariga som kontrollerar att inga är kvar i byggnaden. Det har fungerat bra.

Vad lockade dig att bli elevskyddsombud?
– Jag gillar att hjälpa till så att andra människor trivs. Det är därför jag går på barn- och fritidsprogrammet. Att vara elevskyddsombud blir som en liten bonus för mig. Ingen vill ju gå i en otrygg skola. Man kan ta en toalett som exempel, om det är smutsigt och klottrigt vill ingen gå dit. En fräsch toalett är bra för trivseln. Jag ser sådana här grejer och det är lite därför som jag vill vara elevskyddsombud.

Tar ni upp frågor om att känna sig trygg och att motverka mobbning?
– Ja, vi brukar ta upp det i klasserna och vi har en enkät om elevernas trygghet och om ordningsregler. Till exempel får man inte röka på skolområdet för att de som inte röker ska slippa få i sig gifter. Om någon utsätts för kränkande ord kan vi göra en anmälan och vi har också kurator som man kan prata med.

Tror du att eleverna känner sig trygga på din skola när det till exempel gäller hot och kränkningar?
– Ja, de har gett oss elevskyddsombud beröm för att det är en trevlig skola. Det tror jag också gör att många söker till vårt gymnasium. I matsalen var det lite stökigt förut och några slängde mat. Det kan ju leda till större bråk. Men nu är det lugnt där.

Har du varit med om att polisen kommit till skolan någon gång?
– En gång när jag gick i ettan så var det bråk mellan olika elever på ett program och det slutade med slagsmål. Polisen fick reda ut det. Om någon bråkar eller stör för mycket så blir den eleven avstängd.
– Vi har också en likabehandlingsplan för att alla ska bli respekterade. Vad jag vet fungerar den bra.

Så du känner dig trygg i skolan?
– Absolut. Det är bland den tryggaste miljön jag befinner mig i. Som ett andra hem.

Alla artiklar i temat Säkerhet (6)