I spelvärlden

Dricka joltcola, spela datorspel och vara uppe hela nätterna. Nä, inget av det är utmärkande för Arlandagymnasiets e-sportelever, enligt läraren Daniel Wernegren.

15 feb 2016

Foto: Anna Simonsson
Förra året kombinerade omkring 7 500 ungdomar sin gymnasieutbildning med en satsning på sporter som bowling, triathlon eller ishockey på något av landets idrotts­gymnasier. I höstas drog också de första e-sportutbildningarna igång. På Arlandagymnasiet sitter det sju ungdomar och spelar datorspel på skoltid.

Vad är egentligen e-sport?

– Det är precis som vilken aktivitet som helst, något du kan välja att sysselsätta dig med informellt som en lek, eller formellt och mer proffsigt. Du kan ringa några kompisar och spela fotboll eller basket för att det är kul, säger Daniel Wernegren.

– Du kan också bestämma dig för att bli riktigt bra och sluta lämna saker åt slumpen. Du råkar inte spela en tisdag, du spelar varje tisdag. Och du funderar på vad det är som gör att du blir bra. På hur du sover, äter och tänker.

Hur många olika spel handlar det om?

– Vi har sagt att vi ska stödja en handfull spel. De mest populära bland våra elever är Counterstrike: Global offensive och League of legends. Båda de spelen är stora internationellt och i Sverige finns det en massiv ungdomsverksamhet, både organiserad och oorganiserad, runt dem.

Vad behövs för att bli lärare i e-sport?

– Mest av allt en förståelse för hur man lär sig saker och hur man som lärare kan utnyttja elevernas intressen för att få dem att komma vidare. Sedan underlättar det så klart med någon slags koll på vad spel är för någonting och på vilka spel som finns.

Vad lär eleverna sig förutom att spela bättre?

– Eleverna går först och främst teknikprogrammet eller estetiska programmet. Inom e-sportutbildningen har de sedan allt från spelteori till fysträning och yoga. Vi har en helhetssyn på hälsa och vi vill att detta ska vara en idrottsutbildning som vilken som helst.

Daniel Wernegren

Ålder: 43
Jobb: Lärare i svenska och engelska i botten. Sedan i höstas pedagogiskt ansvarig för e-sportutbildningen på Arlandagymnasiet i Stockholm.
Favoritspel: Europa Universalis IV.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com