Läs senare

Hit går lärarna som byter yrke

AktuelltGymnasielärare som lämnar yrket blir ofta chefer. Arbetsförmedlare, journalist och personalare ligger också i topp.

22 okt 2015

År 2009 fanns det omkring 25 000 utbildade lärare i allmänna ämnen och yrkesämnen i gymnasieskolan. Fyra år senare hade 3 700 av dem slutat och börjat jobba med annat, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

En fjärdedel hade blivit grundskollärare. Näst vanligast var att bli rektor eller någon annan typ av skolledare. Bland dem som helt lämnade skolan gick många vidare till olika chefspositioner, framför allt inom offentlig förvaltning.

Före detta gymnasieläraren Åsa Bengtsson är inte förvånad över att lärare blir chefer. Hon har själv gått från att undervisa i svenska och religion till att jobba som projektledare på utbildningsförvaltningen i Stockholm.

– Att ansvara för en klass är som att driva ett litet företag där kurserna är projekt som du måste planera och avsluta före deadline. Jobbet kräver att du har ledaregenskaper, fingertoppskänsla och kan hantera grupprocesser, säger hon.

Själv fick hon smak för utvecklingsfrågor och projektledning när hon utsågs till arbetslagsledare i sin dåvarande skola.

– Men det var svårt att hinna med de uppgifterna parallellt med lärarjobbet.

Statistiken avslöjar också några högst ovanliga karriärvägar. Bara en person har gått vidare till att bli flygvärdinna, brandman respektive begravningsentreprenör.

Efter pluggets 10 i topp

1. Administratörer i offentlig förvaltning
2. Chefer för mindre enheter inom offentlig förvaltning
3. Platsförmedlare och arbetsvägledare
4. Administrativa assistenter
5. Övrig kontorspersonal
6. Drifts- och verksamhetschefer
7. Journalister,författare, informatörer
8. Personaltjänstemän och yrkesvägledare
9. Skötare och vårdare
10. Vårdbiträden, personliga assistenter

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com