Historieprofilen

På GCecilia Düringer är gymnasieläraren som blivit populär programledare i P3 Historia. Då och då syns hon också i TV4 Nyhetsmorgon.

av Björn Andersson
03 jun 2019
Foto: Sveriges Radio

Vad är syftet med P3 Historia?

– Det ska vara folkbildande och spännande. Men som lärare vill man också se till att det blir matnyttigt. När man har lyssnat klart ska man ha fått en maffig åktur i historien men också lärt sig något utöver den person som vi har tagit upp. I avsnittet om Nikolaj II så ska man också ha förstått mekanismerna bakom den ryska revolutionen. Alla avsnitt utgår från en individ medan det i historieundervisning är mer inriktat på strukturer.

Vilken är den stora skillnaden i att lära ut historia i radioprogram jämfört med i klassrummet?

– Det är lyxigt på ett sätt att göra radio för man behöver  inte följa kursplan och andra styrdokument. Så det är lite friare. Nackdelen är att man inte får vara i klass­rummet och ha fördjupande diskussioner med eleverna.

Det är lyxigt på ett sätt att göra radio för man behöver inte följa kursplan.

Hur upplevde du, som lärare, intresset för historia bland eleverna?

– Ämnet engagerade många elever. Det finns mycket stoff att använda sig av och bra berättelser. Historieteori kan vara lite motigt när man ska ta upp källkritik till exempel. När man ska prata med eleverna om hur historia används, historiebruk, kan man använda sig av P3 historia som ett analysobjekt. Just historiebruk är ett område som jag tror att många lärare brottas med.

Cecilia Düringer

Aktuell: Programledare för P3 Historia, återkommande gäst i TV4 Nyhetsmorgon. ”Jag har blivit lite av deras historiefröken.”

Yrke: Lärare i svenska och historia.

– Intresset för historia upplever jag som stort nu. Det märks bland annat på olika poddar och tv-serier, som Historieätarna och Tudors. Många är intresserade av serier om andra världskriget.

Har du någon historisk period eller person som du är extra fascinerad av?

– Jag har alltid varit fascinerad av två perioder som påverkat mänskligheten gigantiskt. Det är jordbruksrevolutionen för 10 000 år sedan. Den andra är industrialiseringen under 1800-talet, som också påverkat inom kulturområdet. Den perioden är mest kittlande.

– När det gäller personer är jag nog extra fäst vid drottning Kristina. Hon hade ett spännande driv att slå sig fri från en roll som hon hade blivit tilldelad. Sen gjorde hon en del saker som var dåliga. En annan person som jag fastnat för är Marie Curie.

Målgruppen är ungdomar, men fungerar programmen även för barn?

– Ja, vi får mejl från barn som älskar P3 Historia. En elvaåring har lyssnat på Bonnie & Clyde-avsnittet 52 gånger. Många familjelyssnar också på programmen.

Hur många avsnitt blir det av programmet i år?

– Det blir 26 avsnitt. Ett varannan vecka under hela året. Vi gjorde lika många avsnitt förra året.