Ingår i temat
Spelet om skolan
Läs senare

Han är lärarnas öra i styrelserummet

Spelet om skolanAnställd, facklig företrädare, aktieägare och styrelse­ledamot. Yrkesläraren Anders Lövgren har maximerat sin insyn hos arbetsgivaren Academedia.

av Per Hagström
07 Apr 2017
07 Apr 2017
Anders Lövgren.
Foto: Per Groth

Sedan knappt ett år tillbaka kan allmänheten köpa och sälja aktier i skoljätten Academedia. Det har väckt kritik på sina håll. I en debatt om vinster i välfärden hävdade statsminister Stefan Löfven (S) att 60 000 barn nu är till försäljning på börsen.

Detta är en arbetstagarrepresentant

  • Likställd med andra ledamöter i bolagsstyrelsen och har rösträtt.
  • Utses av facket men företräder alla anställda.
  • Ska tillvarata både bolagets och de anställdas intressen.

En som vill tona ner dramatiken är Anders Lövgren, yrkeslärare på IT-gymnasiet i Västerås. På frågan om hur börsnoteringen har påverkat lärarvardagen i Academedias skolor svarar han:
– Inte alls.

Men förutsättningarna för det fackliga arbetet har förändrats – främst till det bättre, enligt honom. Anders Lövgren har varit fackligt engagerad under lång tid och var med och startade Lärarförbundets riksavdelning för anställda inom Academedia. Han sitter fortfarande i styrelsen. När han jämför med tiden före börsintroduktionen, då riskkapitalbolaget EQT var ensam ägare, tycker han att facket nu har bättre insyn.
– Börsreglerna kräver att allt redovisas i detalj i offentliga rapporter. Vi får en total genomlysning av bolagets ekonomi varje kvartal ända ner på varumärkesnivå, förklarar han.

Varumärken är vad Academedia kallar Pysslingen, NTI, Plusgymnasiet och andra dotterbolag inom koncernen.

Anders Lövgren ägnar en stor del av sin arbetstid åt att vara regionalt skyddsombud. Men han är också lärarnas ögon och öron i Academedias koncernstyrelse eftersom han sitter där som arbetstagarrepresentant. Den rollen har blivit extra viktig efter börsintroduktionen. Kvartalsrapporterna har visserligen öppnat bolaget för insyn men samtidigt har koncernledningen dragit ner på informationen till facket fram till dess att rapporterna släpps, enligt Anders Lövgren. Det beror på insiderreglerna som gäller för börsbolag och som säger att information som kan påverka aktiekursen måste offentliggöras för alla aktieägare samtidigt.
– Ledningen vet inte hur mycket den kan lita på den tystnadsplikt som gäller för fackliga företrädare, konstaterar Anders Lövgren.

Men som ledamot i koncernstyrelsen räknas han som en insider och får därmed tillgång till opublicerade uppgifter. Kruxet är att han inte kan sprida dem vidare till de fackliga kollegor som förhandlar med koncernledningen.
– Nej, men jag kan i alla fall kontrollera att den mer generella information som de har fått stämmer.

För att vara garanterad en plats vid den årliga bolagsstämman har Anders Lövgren dessutom köpt aktier i Academedia. Han tycker inte att rollen som aktieägare kommer i konflikt med hans fackliga uppdrag.
– Jag har köpt aktier för fyra tusen kronor så storleken på Academedias vinst eller aktieutdelning påverkar inte min privatekonomi.

Alla artiklar i temat Spelet om skolan (9)

ur Lärarförbundets Magasin