Gymnasieelever ofta utsatta för sexövergrepp

Var femte gymnasieelev utsätts för sexuella övergrepp. Det visar en ny studie från stiftelsen Allmänna barnhuset.

12 Nov 2015

Undersökningen har gjorts med hjälp av en forskargrupp från Lunds och Linköpings universitet, samma grupp som gjorde undersökningarna 2004 och 2009. Under denna tioårsperiod har polisanmälningarna om sexuella övergrepp ökat kraftigt, skriver rapportförfattarna, vilket gör att övergreppen blivit mer synliga i dag. Samtidigt har de grövsta övergreppen minskat något bland både tjejer och killar.

Studien bygger på enkätintervjuer med nästan 6 000 gymnasieelever i årskurs 3. Eleverna fick bland annat svara på om de varit med om att någon blottat sig för dem, om de övertalats, pressats eller tvingats till att onanera åt någon, ha sex med någon eller om någon annan försökt klä av dem eller tagit på deras könsdelar fast de inte ville.

Nästan var tredje tjej uppgav att de att de hade utsatts för sexuella övergrepp. Bland killarna uppgav 10 procent att de hade det.

Allmänna barnhuset är en statlig stiftelse som arbetar för att stärka barn i socialt utsatta situationer. Läs hela rapporten på stiftelsens hemsida.

Andel tjejer med erfarenhet av:

Något övergrepp: 29 %

Övergrepp utan fysisk kontakt: 7,6 %

Övergrepp med fysisk kontakt: 13 %

Penetrerande övergrepp: 9,2 %

Inget övergrepp: 71 %

Andel killar med erfarenhet av:

Något övergrepp: 9,6 %

Övergrepp utan fysisk kontakt: 3,4 %