Gör Bergman levande

FilmIngmar Bergman skulle ha fyllt 100 år i år. Men vad vet gymnasieelever egentligen om den stora regissören? Åse Fougner, filmlärare, tipsar om hur du kan väcka ett engagemang.

av Enikö Koch
26 Okt 2018
Ett schackparti med döden i fimen Det sjunde inseglet.
Foto: AB Svensk Filmindustri

”Vem var Ingmar Bergman?” Frågan går till en elev i ettan på gymnasiet. Han skakar på huvudet. Har nog kanske hört namnet någonstans, säger han fundersamt. Så klickar jag fram ett videoklipp på Youtube, där döden spelar schack med riddaren. ”Jaha, är det han som gjort den där?” Och genast blir Bergman mer intressant.

Att visa det klippet har jag fått som tips av filmläraren och filmaren Åse Fougner, som tror att dagens gymnasieelever säkert kommit i kontakt med Ingmar Bergman i någon form på Youtube eller sociala medier. Kanske utan att känna till källan till de många parodier och andra filmer som inspirerats av Bergmans verk. Åse Fougner undervisar på Stillerska Filmgymnasiet på Lidingö, där samtliga 60-talet elever delar intresset för film.
– Så för mig var det inte svårt att få in Bergman i undervisningen. Men det var bara ett fåtal elever som hade sett någon av hans filmer tidigare, säger hon.

Åse Fougner tog med sig en klass på en Bergman-visning av Det sjunde inseglet i Filmstaden Råsunda i Solna. I år, i samband med att det är 100 år sedan Ingmar Bergman föddes, uppmärksammas hans verk på många håll (se ruta). Genom ett samarbete mellan bland annat Bergmanstiftelsen och Filmstadens kultur pågår nu Måndagar med Bergman där skolor i Stockholms län erbjuds gratis filmvisning med introduktion varje måndag året ut, och troligen även under nästa år. I Råsunda har Ingmar Bergman spelat in 25 av sina filmer och här finns mycket av inspelningsmiljön bevarad.

Åse Fougner.
Foto: Per Kristiensen

Även om hennes klass redan var filmintresserad tror Åse Fougner att inramningen var viktig, och även det för- och efterarbete eleverna fick göra, för att stärka motivationen.
– Man måste som lärare förstå att det är en utmaning för dem att se en en och en halvtimme lång svartvit film om medeltiden. Många kan bli otåliga.

Åse Fougner förberedde besöket genom att berätta om filmen och om regissören. Väl på plats i den gamla filmstaden började även själva filmvisningen med en introduktion.
– Det gjorde mycket. Eleverna fick några saker att titta på i filmen som var även inspelningstekniskt intressant. De fick bland annat höra hur och var vissa av kulisserna byggdes upp.

Eleverna fick också se sig omkring i miljön och bland annat titta in på de gamla projektorerna på biografmaskinistens rum.
– Det var kul för dem, att få se att det inte varit digitalt jämt, säger Åse Fougner.

Hur reagerade eleverna på själva filmen?
– Väldigt olika faktiskt. Några sa att de inte förstod någonting. Andra blev så pass intresserade att de nu vill se fler av Bergmans filmer. Jag tror att oavsett vad de tyckte så var det en så pass udda upplevelse för dem att det lämnar avtryck.

Åse Fougner tycker att fler gymnasielärare kan lyfta in kunskap om Ingmar Bergman i undervisningen, även om film inte ingår i ämnesplanen.
– Att känna till honom hör till allmänbildningen. Jag tänker att man säkert kan få in det inom svenskan, eller kanske också religionen? Flera av filmerna berör ju förhållningssättet till Gud.

Mikaela Kindblom, filmpedagog och filmhistoriker, som bland annat guidar skolklasser i Filmstaden Råsunda, tycker att ”filmläskunnighet” är ett begrepp som borde in i skolans styrdokument.
– Att Bergman, som är en av världens största filmskapare, ska visas är självklart. Eleverna borde få lära sig se och analysera olika sorters filmer precis som de lär sig förstå olika sorters texter.

Så väcker du Bergman-intresset

• Hitta några klipp och parodier på Youtube, berätta om några kända nyckelscener ur de mest kända filmerna.
  • Ladda ner gratis lärarhandledning till Det sjunde inseglet på filminstitutet.se
  • Om skolan finns i Stockholmsområdet: Besök Filmstaden Råsunda med dina elever – på måndagar erbjuds gratis filmvisning av Sommaren med Monika och Det sjunde inseglet, med filmhistorisk inramning.
  • På SVT play hittar du flera av Bergmans filmer och många jubileumsprogram i år.
  • Du kan hyra Bergmanfilmer på dvd genom Cinemateket (även om du inte bor i Stockholm).