Läs senare

Frågetecken i höst

10 okt 2014

Bild: Jonas Berggren.Kommer gymnasieskolan att bli obligatorisk och kommer yrkeslärarna att omfattas av bestämmelser om legitimation? Det är två frågor som jag funderar över så här efter höstens valresultat. Det finns också mycket annat spännande att följa och som vi kommer att ta upp i tidningen framöver. Jag tänker till exempel på om det blir obligatorisk högskolebehörighet för ungdomar som går på yrkesprogram. Det blir också intressant att se om allt fler kommer att välja yrkesprogram efter de senaste årens nedgång.
Men först gäller det förstås att bli behörig till gymnasieskolan. Här ser den senaste statistiken inget vidare ut. Drygt tretton procent av niondeklassarna var obehöriga till ett nationellt program. En siffra som putsades något sedan ungdomarna gått i sommarskolor. Totalt handlar det ändå om 12 000 ungdomar som är obehöriga. Så visst finns det utmaningar för skolan och för våra nya makthavare i politiken.

 

I det här numret har vi ett reportage om unga som har haft det oerhört tufft i skolan och i livet. Det handlar om tonåringar som har tvångsomhändertagits på grund av kriminalitet och missbruk. De flesta har missat mycket av sin skoltid. Ambitionen från lärarna är att ungdomarna ska få en skolidentitet och känna att ”jag klarar det här”. Sara är en av de unga som tagit chansen och blivit behörig till ett yrkesprogram.

I somras stannade jag som traditionen bjuder till i Gränna på väg söderut i landet. Jag blir alltid lika förundrad över hur denna lilla stad kan suga ut så mycket puls ur en produkt; polkagrisen. I affär efter affär är det fullt med turister för att se hur tillverk­ningen går till, och på huvudgatan möter man den ena efter andra med nyinköpta polkagrisar. Själv blev det också några stycken och favoriten i år var hallon saltlakrits. Men hur började allt egentligen? Det ger vi svar på i ett porträtt av yrkeskvinnan Amalia Erikson – polkagrisens skapare.

 

I mitten av november har Lärarförbundet kongress. En av alla motioner berör tidningen Yrke. Det är lokalavdelningen i Skellefteå som vill att förbundet startar en tidning som riktar sig till alla gymnasielärare, inte enbart dem som undervisar i karaktärsämnen. Ett alternativ kan bli att Yrke görs om till en bredare tidning som är nischad till olika lärargrupper. Det blir ännu en spännande fråga för mig att följa denna höst.

ur Lärarförbundets Magasin