Avhoppare

Förslag: Slopa behörighetskraven

AvhoppareLångtidsutredningen föreslår att behörighetskraven till yrkesprogrammen tas bort. Då skulle fler få möjlighet att klara gymnasiet, är tanken.

06 feb 2020
Torun Rudin, Skolverket.

Ojämlikhet är temat för långtidsutredningen 2019, som presenterades i slutet av förra året och ska ge underlag för den ekonomiska politiken. I delen som handlar om skolan föreslår utredarna bland annat att göra det lättare för obehöriga elever komma in på gymnasiets yrkesprogram.

De anser att den här gruppen stängs ute från skolan på ett sätt som inte är förenligt med målsättningen att alla elever ska ha likvärdig tillgång till gymnasieutbildning.

Elever som inte är behöriga skulle i stället kunna fortsätta att läsa teoretiska ämnen på en nivå de klarar och samtidigt få tillgång till yrkeskurser på gymnasiet, skriver utredarna. Det skulle sannolikt skapa större motivation än att bara traggla de ämnen de har svårast för, som ofta är fallet på introduktionsprogrammen.

Torun Rudin, chef för gymnasieenheten på Skolverket, ser risker med förslaget.
– Vi har problem i dag i Sverige med yrkesutbildningens attraktivitet. Vi skulle behöva betydligt fler som vill söka sig till en yrkesutbildning. Då kan man fundera på om det här förslaget är rätt väg att gå. Risken finns att det minskar attraktiviteten, säger hon.

Även betygsexperten Per Måhl är kritisk. Han tror att det skulle förvärra problemen och göra att ännu fler inte klarar av gymnasiet. I stället borde stödet i grundskolan förbättras så att fler blir behöriga, skriver han på SvD Debatt (29/11-2019).

Alla artiklar i temat Avhoppare (10)

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com