Marcus Wassenius, 17, utnämnd till ung förebild

AktuelltVar modig, sträva efter att förbättra samhället men plugga inte för hårt. Råden kommer från Marcus Wassenius, som har utnämnts till ung förebild.

av Björn Andersson
05 apr 2019
Foto: Ola Kjelbye

Marcus Wassenius, 17 år, är en av 20 ungdomar som nyligen blivit certifierad av Förebildarna, en ideell organisation startad av en grupp entreprenörer. Den får bidrag från olika företag och Göteborgs stad. Intresset att bli ung förebild väcktes när han sommarjobbade som förändringsagent på organisationens kontor i Göteborg. Sommarjobbet ledde till att han förra året gick på förebildsprogrammet.

Vi är inte våra betyg eller våra prestationer i ett yrke.

Vad fick du göra på den utbildningen?
– Vi fick lära oss om personligt ledarskap och gruppledarskap. Vi fick också insikter i hur vi kan bli bättre förebilder för andra. Bli bättre versioner av oss själva som kan bidra till positiv förändring i samhället.

Vad vill du bli för version av dig själv?
– Det kan handla om att vara modig vid beslutsfattande, lyhörd och att ha som ambition att förbättra för människor.

Marcus Wassenius

Ålder: 17 år

Gör: Elev på naturvetenskapsprogrammet andra året på LM Engströms gymnasium i Göteborg.

Aktuell: Certifierad som ung förebild.

Sätter du inte stor press på dig själv?
– Nej, jag kan välja att utvecklas i stället för att stå still. Jag har tack vare programmet fått inspiration att starta ett handelsbolag. Jag och en kompis ska via en hemsida och app skapa ett digitalt rabatthäfte för Hisingens olika småföretag och restauranger.

Hur agerar du som förebild på din skola?
– Jag tycker att alla lärare och elever har ansvar för ett bra klimat. En förebild i skolmiljön innebär att man sköter sina studier, men inte pluggar ihjäl sig genom att sätta orimliga krav på sig själv. Jag försöker att vara en älskvärd person som andra kan tycka om. Jag är också verksam inom elevrådet på skolan.

Har du blivit extra vaksam på om någon beter sig kränkande?
– Ja, genom förebildskapet har jag fått mer insikt kring sådana frågor. Men vår skola är känd för god stämning. Det är en skola med kristen profil.

Vad tycker du att man behöver göra generellt för att få en god stämning på gymnasiet?
– Man borde göra det tydligare för elever att deras liv inte bygger på hur väl de presterar i studier. Det handlar om vilka människor de blir. Vi är inte våra betyg eller våra prestationer i ett yrke. Om skolan blev tydligare med att uppmuntra elever att ta fram sina förebildslika och entreprenöriella förmågor så skulle alla få ett engagemang som kommer inifrån.

Du har blivit certifierad förebild. Vad är din plan nu?
– Jag hoppas på att bli ambassadör inom Förebildarna och att delta i upplägget av förebildsprogrammet under våren. Jag skulle också vilja handleda blivande förändringsagenter i sommar.

Vem är din egen förebild?
– Jesus.