”Lärare behöver mer utbildning om Downs syndrom””

AktuelltSkolan var ingen bra tid för skådespelaren Mats Melin. Med sin nya bok vill han förklara för lärare hur det känns att ha Downs syndrom – och att kunna mycket mer än vad många tror.

Foto: Alexander Mahmoud

Varför ville du att den här boken skulle skrivas?
– Jag ville komma ut och visa mig för hela Sverige, visa upp mig och mitt liv. Det känns skönt att få göra det. När jag föddes 1969 hände det många tråkiga grejer på sjukhuset i Sundsvall. Jag fick inte vara hos min mamma och sjukhuset ville att mina föräldrar skulle adoptera bort mig.

Min favoritlärare lärde mig många nya saker. Jag fick visa att jag kunde.

Vem tycker du ska läsa boken?
– Alla. Jag vill att alla ska få veta hur det är att ha Downs syndrom och en utvecklingsstörning. Jag vill att man pratar mycket om det. Jag tycker det är viktigt att lärare läser boken så att de förstår. Få vet hur vi har det. En del förstår inte att vi också är människor.

Du berättar i boken att du inte trivdes i skolan, varför gjorde du inte det?
– För att jag inte fick vara med i vanlig klass. Jag fick gå i träningsskola. På gymnasiet ville jag ha ”park och miljö”, men det fick jag inte. I stället fick jag hålla på med något legojobb. Det var inte så kul. Inte fick jag lära mig engelska i skolan heller. Men min pappa lärde mig det i alla fall. Nu kan jag en hel del engelska.

Mats Melin

Ålder: 49 år.
Bor: I Hudiksvall.
Gör: Jobbar som vaktmästare på Hudiksvalls sjukhus och är skådespelare i Glada Hudikteatern. Spelar praktikanten Jerry i ICA:s reklamfilmer.Aktuell: Med självbiografin Mats Melin – från Hudik med kärlek som är skriven av journalisten Mats Ahlsén och utgiven av LL-förlaget.

Tycker du att lärare har tillräcklig kunskap för att bemöta alla elever på ett bra sätt?
– Lärare behöver mer utbildning. De måste lära andra elever att vi som har Downs syndrom också är människor och att många av oss förstår mycket och att man inte får säga otäcka ord till oss.

Hur ska en bra lärare vara?
– Som min favoritlärare Lizzie Hellström som jag hade i högstadiet. Hon lärde mig många nya saker och jag fick visa att jag kunde. Det var roligt.

Fick du någon hjälp från de andra lärarna eller från dina rektorer?
– Nej, jag har inte fått någonting från dem. De ville inte lära mig någonting.

Du har sagt att gymnasietiden var särskilt tuff, varför var den det?
– Allting var jobbigt. Lärarna och rektorn pratade skit om mig.

Vad skulle ha fått dig att trivas bättre i skolan?
– Om jag hade fått gå ”park och miljö”. Jag gillar att plocka skräp och klippa gräs.