Läs senare

Feminism i present

Hur långt har feminismen kommit? Tack vare författaren Chimamanda Ngozi Adichie har snart fler svenska gymnasietvåor ett bättre svar på det.

11 feb 2016

Foto: Reuters/Akintunde AkinleyeFörfattaren Chimamanda Ngozi Adichie hoppas att ordet feminism inte kommer att behövas i framtiden. Det meddelade hon när hennes senaste bok nyligen släpptes i Sverige. I en gymnasieaula på Östermalm i Stockholm berättade hon via videolänk hur hon som 16-åring i hemlandet Nigeria inte hade en aning om vad feminism var. Men nu i efterhand vet hon att hon var feminist redan då.
På scen satt några fackförbundsordföranden, ett par elever, en genusexpert och representanter från stiftelser och organisationer som arbetar för mångfald och jämlikhet. I publiken några hundra elever från Östra Reals gymnasium som nu, tillsammans med runt hundratusen andra gymnasietvåor, får den svenska översättningen av boken i present.

Men Östra Reals elever får vänta en bit in på vårterminen på boken, förklarar svensk- och religionsläraren Sofie Frid.

– Det känns så himla dumt att bara slänga ut den. En fördel med boken är att den är väldigt lättläst. Man skulle kunna köra högläsning på en lektion och sedan diskutera utifrån det. Så man vet att alla verkligen har läst den, säger hon.

Boken handlar om synen på kvinnor, jämställdhet och feminism i Nigeria. Och visst har Sverige kommit en bit längre, menar Sofie Frid. Samtidigt är likheten mellan kvinnors situation tydlig.

– I både Sverige och Nigeria lär sig till exempel ofta flickor att de inte bör vara sexuella varelser och att kvinnor inte kan klä sig eller bete sig hur som helst. Att flickor uppfostras i större utsträckning än pojkar till att det är viktigt att vara omtyckt är en annan likhet, säger hon.

Berättelsen är från början ett så kallat Ted talk, en föreläsning på webben, som Chimamanda Ngozi Adichie höll. Efter att ha uppmärksammats av bland andra artisten Beyoncé, som samplade delar av talet i sin låt Flawless, skrev hon en bok på temat. Alla borde vara feminister hamnar nu hos Sveriges alla gymnasietvåor. Bakom utskicket står bland annat LO, TCO, FN-förbundet, Sveriges kvinnolobby och Teskedsorden.

ur Lärarförbundets Magasin