Fem frågor till Thomas Persson

Hej Thomas Persson, ny generaldirektör för Myndigheten för yrkeshög­skolan, som nu har fått rekordmånga ansökningar från olika aktörer om ­att få bedriva yrkesutbildning.

16 Okt 2014

Bild: Björn Tesch.
1. Du har varit generaldirektör sedan i ­våras. Vad tycker du är mest glädjande i ditt jobb hittills?
– Att många tycker att yrkeshögskolan är så himla bra. Det är många aktörer som är med och skapar utbildningarna, det är som en rörelse med mycket engagemang.

2. Vad ser du som största utmaningen för dig som ny chef?

– Det hänger ihop med samma sak, att så många aktörer är med. Utmaningen för myndigheten är att göra adekvata urval och se till att alla utbildningar håller hög kvalitet. Samt att få många av dem att berätta om yrkeshögskolans fördelar för andra.

3. Hur ser du på övergången mellan gymnasieskolans yrkesprogram och yrkeshögskolan?

– Det generella problemet är att för få väljer att gå yrkesprogram på gymnasiet. För många av våra kurser behövs det yrkesprogram från gymnasiet som grund för att vara behöriga till yrkeshögskolan. En del branscher vill att yrkeshögskolan också ska innehålla gymnasiekurser, men det är ju inte vår uppgift.

4. Vilka branscher är på frammarsch – vad ser du för roll där för yrkeshögskolan?

– De största områdena inom yrkeshögskolan är teknik och tillverkning, ekonomi och försäljning, samt it och telekommunikation. Där finns flest beviljade YH-utbildningar.

– Tittar man på vad de studerande väljer helst så har utbildningar till lokförare, apotekstekniker och tandsköterska högst söktryck. På dessa utbildningar är det ungefär 30 sökande per plats, och det är ju mycket roligt att yrkeshögskolan är så populär.

– Vårt uppdrag är att bevilja utbildningar där matchningen med arbetslivets behov är som störst.

5. Hur ser du på den matchingen?

– Nio av tio som går ut yrkeshögskolan har jobb efter ett halvår motsvarande, eller delvis motsvarande, den utbildning de har fått. Vårt mål är naturligtvis hundra procent.

Thomas Persson

Ålder: 54 år.

Familj: Två barn och fyra barnbarn.

Arbetar som: Generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan sedan 26 maj 2014.