Läs senare

Fått nytt jobb? Tänk på detta

GuidenHar du fått ett nytt jobb? Grattis! Det finns en del att tänka på när du förhandlar ett nytt avtal. Här några viktiga saker att hålla koll på innan du skriver på.

23 okt 2019
Foto: Getty Images

1 Grunda rätt

Prata om grundförutsättningarna. Ställ frågor om vad tjänsten innehåller och vilka möjligheter du har att utvecklas på sikt. Grotta ned dig i detaljer. Hur ser ditt schema ut? Det är viktigt att det finns tid för planering och uppföljning – inte bara undervisning. Har du själv möjlighet att prioritera dina uppgifter samt vilket stöd finns att tillgå när tiden inte räcker till? Hur arbetar arbetsgivaren med arbetsbelastning? Hur hanterar skolan arbetstoppar? Det är av stor vikt att du ges möjlighet till återhämtning både under och mellan arbetsdagarna. Kommer du att få kompetensutveckling?

2 Semester eller ferietjänst?

Klargör om det är en semestertjänst eller en ferietjänst. Tänk på att du inte har rätt att spara semester i en ferieanställning. Vanligast för grundskole- och gymnasielärare är en så kallad ferietjänst.

3 Koll på kollektivavtalet

Har skolan ett kollektivavtal mellan arbetsgivaren och ett eller flera fackförbund? Det reglerar skyldigheter och rättigheter på arbetsplatsen. De förmåner och rättigheter som avtalats där ingår – beroende på vad som i vissa fall avtalats om i ditt anställningsavtal – automatiskt också i din anställning.

Utan kollektivavtal riskerar du att inte ha rätt till löneförhandlingar, inflytande och trygga försäkrings- och pensionsvillkor. Vid en anställning på en arbetsplats utan kollektivavtal regleras villkoren i huvudsak utifrån lagstiftningen och det som skrivs in i ditt anställningsavtal.

4 Höj lönen

Ska du byta jobb så är det ett utmärkt tillfälle att höja din lön. Den lön du får vid anställningen är mycket viktig eftersom din fortsatta löneutveckling baseras på den. Börja aldrig en anställning utan att du har gjort upp om lönen med arbetsgivaren. Om möjligt, vänta med att begära lön tills arbetsgivaren har bestämt sig för att det är dig den vill anställa, då har du bäst chans till en bra lön. Prata om vad som förväntas av dig för en god löneutveckling. När är nästa löneöversyn och kommer du att ingå i den? Håll koll på lönestatistik och marknadsläge med Lärarförbundet Kontakt eller din avdelning. Våga prata om annat än lön, också.

5 Nyexad? Kräv introduktion

Om du är nyexaminerad har du rätt till en ettårig introduktionsperiod där du får stöd att planera och genomföra undervisning, utvecklingssamtal, bedömning och dokumentation med mera. Du har även rätt till en mentor, som ska vara legitimerad och helst behörig i samma ämne som du, se exempelvis på Skolverkets hemsida. Prata om detta redan från början.

Källa:

Jens Ranta, ombudsman på enheten för avtal och juridik på Lärarförbundet.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com