Läs senare

Faktagranskaren

AktuelltCarlos Rojas är frustrerad över nivån på debatten i flyktingfrågan. Med två nya böcker gör han sitt för att styra upp diskussionen.

av Björn Andersson
07 Apr 2017
07 Apr 2017
Foto: Paul Hansen/TT

Vad är syftet med boken Byta land?
– Bakgrunden är att alla säger att det måste börja i skolan. Då undrar jag vad det är som måste börja. Arbete med attityder och värdegrund har funnits länge i skolan. Men det som fattas är fakta om migration.

Hur kan den kunskapen förändra?
– Det handlar om att med fakta kunna bemöta föreställningar som att alla får stanna i Sverige. De som är positiva till att vi ger skydd till flyktingar kan ha svårt att debattera om de saknar fakta om till exempel vilka som kommer hit och hur många som får stanna. Det vanliga är att 30 000 personer söker asyl i Sverige under ett år. Det motsvarar 0,3 procent av befolkningen.

Debattklimatet är förenklat, kategoriskt Carlos Rojas och aggressivt.

Vad har boken för målgrupp?
– Den ska kunna användas i skolan till exempel i samhällskunskap och historia. Jag har involverat lärare i arbetet med boken. Det är en faktabok, som inte driver någon åsikt. Men jag har även med avsnitt om min vän Farhan som berättar om sin situation som flykting från Syrien.

Vad tycker du om debattklimatet i dag?
– Det är uselt och bygger oftast inte på kunskap. Mycket är förenklat, kategoriskt och aggressivt. Samtalet missar det viktiga: att människor är på flykt och söker skydd. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Det måste vi förhålla oss till.

Den andra boken har titeln Var går gränsen? Vad är svaret på den frågan?
– Det finns ungefär hundra fungerande demokratier i världen som skulle kunna bli hem för människor som söker skydd. De har tre miljarder invånare och antalet på flykt är drygt 50 miljoner. Sett ur det perspektivet är utmaningen inte så stor.
– Gränsen var nådd i Sverige november 2015, enligt statsministern. Vilken gräns och varför gick gränsen just där kan man fråga sig. Om Löfven, eller vilken regering som helst, tror att den blir omvald om den tar emot fler flyktingar så kommer den att ta emot fler flyktingar. Om den tror sig bli omvald genom att ta emot färre flyktingar så blir det så.

ur Lärarförbundets Magasin