Ensam är inte stark

av Gertrud Svensén
04 Jun 2018
Gertrud Svensén, chefredaktör.

Mitt första år på gymnasiet tillbringade jag i mitt eget sovrum, med en skrivmaskin som enda sällskap. Min familj hade flyttat till Tanzania och jag läste på distans. Skrev prov som skickades till en skola i Sverige och kom tillbaka rättade någon månad senare. Den enda lärare jag träffade var min mamma, som undervisade i svenska skolan en kort villagata bort. Henne hade jag i idrott.

Det jag framför allt minns är hur snabbt skolarbetet gick när det inte avbröts av raster, grupparbeten och föreläsningar. Det andra är hur fruktansvärt trist det var. Hur själsdödande det var att stå utanför skolans gemenskap.

Relationer är grundläggande för vilka vi är. Vi människor vill alltid ingå i ett sammanhang med andra, säger pedagogikprofessorn Jonas Aspelin i detta nummer av Tidningen Gymnasiet. Därför är lärarens relationskompetens också avgörande. Det går inte ens att tala om lärarprofessionalitet eller kunskapsutveckling utan att beakta relationerna, hävdar han.

Det positiva är att förmågan att skapa och fördjupa relationer går att öva upp. I vårt tema Relationer möter du lärare, mentorer och elever som har förfinat konsten att nå fram till varandra.

För mig blev det inte en lärare som gjorde skillnad. Det var en journalist på besök för att göra en radiodokumentär. Några veckor efter att han åkt igen fick jag ett handskrivet brev, bara några rader långt. Kontentan var: jag såg dig, du gör ditt bästa.

Den betydelsen vet jag att många av er läsare har för era elever. Hoppas ni alla får en fin sommarledighet – vi ses igen till hösten!